17 / 05 / 2024

İstanbul'da korkutan manzara! Betonunda midye kabukları olan köprü tedirgin etti!

İstanbul'da korkutan manzara! Betonunda midye kabukları olan köprü tedirgin etti!

Mega kent İstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da yeniden gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları halkı tedirgin etti.



Açıklamasında buralar elden geçirilirse ömrü uzun köprüler haline geleceğini söyleyen  Prof. Dr. Hasan Yıldırım, deprem olduğunda bu kirişlerin aşağıya düşmesinin problem yaratacağını ve yüzeyi yıpransa bile sorun olmayacağını ancak, üzerindeki kirişlerin düşmemesi gerektiğini söyledi.

“MAALESEF BURASI DIŞ ETKENLERE ÇOK AÇIK KALMIŞ”

Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun de açıklamasında "Yerin depremi büyütmesi ve yapının deprem sırasında rezonansa girmesine bakıyorum. Maalesef burası dış etkenlere çok açık kalmış." diyerek, bunlardan dolayı içerisinde paslanmalar olduğunu ve beton kalitesi düşmüş sıkıntılı bir yapı. olduğunu söyledi.

Açıklamasında yerin depremde nasıl çalkalanacağına bakılması gerektiğini söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun, "Yapının yer aldığı yerin depremi ne kadar büyüttüğüne bakıyoruz. Yerde ölçümleri alıyoruz. Burada görülen açılmalar ve içerisindeki deniz kabukları beton kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Dış etkenlere de maruz kalarak artık parçalandığını görüyoruz." dedi.

Açıklamasında demirlerin yaprak gibi dökülmeye başladuğını ve bu demirlerin dayanımından artık söz edilemeyeceğini söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun, "Bu yapı açıkçası çok sağlıksız mutlaka incelenmesi yeniden yapılması gerek. Bu ultrason cihazı ile duvarlara zarar vermeden betonun niteliğini ölçeceğiz." dedi.

Betonun içerisine yüksek frekanslı ses dalgası göndererek betona zarar vermeden ölçmüş olduklarını söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun, "Beton içerisindeki sismik yüksek frekanslı ses dalgalarının varış zamanlarına bakıyoruz. Ne kadar çabuk ses dalgası alıcıdan vericiye hızlı giderse beton kalitesi o kadar yüksek oluyor. Burada zamanı okuyoruz. Şu an beton kalitesi oldukça düşük. Yalnızca yapı değil yer de bu konuda çok önemli. İkisinin birden değerlendirilmesi gerek ama sağlıksız yapılar bunun gibi içerisinde deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli." dedi.

Deprem sonrası Tiny House ve karavanlara resmen talep yağdı!

Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı

Deprem bölgesinin yeniden inşası hesaplandı! İşte maliyet raporu!

 


Geri Dön