04 / 05 / 2024

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor!

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor!

Zeytinburnu, ulaşım ağının çeşitlilik kazanmasıyla geliri yüksek yatırımcılar tarafından da tercih edilir oldu. Özellikle sahil bölgesinde yer alan projeler gün geçtikçe katlanıyor. Peki Zeytinburnu'nda konut fiyatlarında son durum ne?



"PROJELERE YABANCILAR İLGİ GÖSTERİYOR”

Zeytinburnu, çok eski yapıların bulunduğu ve yerlisinin de başka yerlere çok fazla göç etmediği ilçelerin ilk sıralarında yer alıyor. Konuma bakıldığı zaman sahil kısımlarındaki mahalle ve semtlerde lüks konut projeleri inşa edilirken, iç kesimlerinde yer alan bölgelerdeyse daha çok kentsel dönüşüm projeleri ön plana çıkıyor. Ulaşımın sahile çok yakın noktalarda bulunması, manzaralı konutların yatırımcılara cazip gelmesi, geliri iyi olan kişileri Zeytinburnu'na yönlendiriyor. 

Zeytinburnu'nda uzun senelerden beri emlakçılık faaliyetinde bulunan, bölgenin değişim ve dönüşümüne yakından şahit olan Elibol Gayrimenkul - Yatırım Danışmanlığı Sahibi Yunus Elibol, son senelerde inşa edilen konut projelerinin bölgeye hareketlilik kattığına dikkat çekiyor. Fiyatların ise Türk vatandaşlarının erişemeyeceği yükseklikte olduğuna dikkat çekiyor. Sahil kesiminde hayata geçirilen projelerin ise yüzde 80-90 oranlarında yabancılara hitap ettiğine vurgu yapan Elibol, özellikle Suudi Arabistan, Suriye ve Afganistan vatandaşlarının bu projelere daha çok talep gösterdiklerinin altını çiziyor.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor!

"BİR DAİREYE ÜÇ KİŞİ"

Elibol'a göre; yeni düzenlemeyle beraber Türkiye'de 500 bin dolarlık gayrimenkul satın alınarak beş sene sonra Türk vatandaşlığı hakkının kazanılması, gayrimenkul piyasasında daralmaya neden oldu. Bu rakamın
çok düşük olduğuna ve doların yükselmesiyle yabancıların konut almasının çok kolay hale geldiğine dikkat çeken Elibol, markalı konut projelerinde bir konutu üç kişinin almasıyla vatandaşlık kazanıldığına vurgu yapıyor. Bu durumun ise gelir eşitsizliğini ortaya çıkardığının altını çiziyor. Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm hız kesmeden sürerken, konutlarını yenilemek isteyen ve 1950'li yıllardan bu güne ilçede ikamet eden kişiler, her ne kadar ilçenin gelişmesine sevinseler de ilçede lüks konut inşa edilmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Elibol, konuyla ilgili olarak “Markalı konut projelerinde daire rakamları çok yüksek. Zeytinburnu yerlisinin ulaşacağı rakamlar değil. Dolar bazında satış yaptıkları için, vatandaşlık hakkı almak isteyenler bu fırsattan yararlanıyor. Bölgenin gelişmesinden biz de memnunuz ama ilçenin asıl yerlileri, sahili eskisi kadar kullanamıyor. Lüks konutların olması ve Zeytinburnu'na yönelik olmaması çizgiyi ayrıştırıyor” açıklamasında bulunuyor.


Geri Dön