23 / 07 / 2024

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor!

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor!

Zeytinburnu, ulaşım ağının çeşitlilik kazanmasıyla geliri yüksek yatırımcılar tarafından da tercih edilir oldu. Özellikle sahil bölgesinde yer alan projeler gün geçtikçe katlanıyor. Peki Zeytinburnu'nda konut fiyatlarında son durum ne?




"EV ALANA VATANDAŞLIK BEDAVA"

Bölgede büyük çaplı dönüşüme start verilmesi, bölgedeki sosyal imkanlara da yansırken, iç mahallelerdeki konut fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Örneğin Kazlıçeşme ve Maltepe bölgesi, Zeytinburnu'nda en çok tercih edilen ve lüks konutların inşa edildiği yerler olurken, iç mahallelerdeki Nuripaşa, Merkezefendi ve Çırpıcı gibi mahallelerde de fiyatlar artışa geçti. Elibol, konut fiyatlarıyla ilgili olarak “Eski bir evi yenilediğiniz zaman 500-600 bin TL olan ev, 1.5 milyon TL'ye kadar çıkıyor. İç kesimlerde kalan evlerin metrekare birim fiyatı 8 bin-12 bin TL arasında değişiyor. Yerli alıcının fazla bulduğu bu rakamları, yabancılar verip evleri satın alıyor. Çünkü onlar için ucuz. Üstelik vatandaşlık hakkını da içerisinde elde etmiş oluyor. Sahilde yapılan projelerin yüzde 10'unda Türk vatandaşı otururken, geri kalan kısmında yabancilar ikamet ediyor” şeklinde konuştu.

Bölgede emlakçılık faaliyeti gösteren iş yeri sahipleri ve markalı konut şirketlerinin, alıcı bulma konusunda zaman zaman anlaşma yaptığı, müşteriyi getirin yüzde 10 komisyon alın dendiğini belirten Elibol, yabancı alıcı getirilmesi durumunda komisyon alındığını fakat yerli yatırımcılardan alınmadığını dile getiriyor. "Bölgede rakamların yükselmesi yabancıları, şu anki dolar kurundan dolayı etkilemese de bazı dirmaların ev alana vatandaşlık bedava gibi kampanyala düzenlediğini duyrdu" diye konuşan Elibol, satın alınan ev tutarının kendini 2-3 senede amorti edebildiğine dikkat çekiyor. 

"İLÇE ÜÇE AYRILIYOR"

Zeytinburnu'nda toplamda 13 mahalle mevcut. Şu ana kadar hayata geçirilen markalı konut projelerinin sayısı ise yükseliyor. Bunlar arasında; Aşçıoğlu İnşaat, Özak GYO, Kalkavan Yapı, Sur Yapı, Tekfen ve Akzirve gibi büyük inşaat firmaları yer alıyor. Bölgede son senelerde hayata geçirilen sosyal donatılar da çevreyi hareketlendiriyor. Örneğin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği ile bu ay açılışı yapılan Avrupa'nın en büyük buz pisti, konser etkinliklerinin gerçekleştirildiği Fişekhane, bunların ilk sırasında yer alıyor. Her ne kadar emlakçılar yalnızca sahil kesimine odaklı çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getirse de iç kesimlerde de kentsel dönüşüme start verildi.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları katlandı? Yatırımcılar akın ediyor! 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre ise Zeytinburnu'nda son senelerde yaşanan değişim, bölgede büyük değişiklikler yarattı. Eskiden deri konfeksiyonu denince akla gelen bir ilçe olduğuna dikkat çeken Özelmacıklı, şimdilerde ise yeni konut projeleri ile isminden sıklıkla söz ettirdiğine vurgu yapıyor. “Son yıllarda ilçenin güneyi yani sahil hattı, imar artışları ile değişimde öncülük ediyor.  Marmaray  ve Avrasya Tüneli'nin de ilçeye büyük katkısı oldu. Bu çerçevede güneyde Kazlıçeşme, kuzeyde ise Maltepe, yeni projelerin merkezi ve fiyatların yükseldiği mahalleler diyebiliriz” diye konuşan Özelmacıklı, ilçede yeterli sayıda arazi bulunmadığının altını çiziyor. Ayrıca ilçeyi Kazlıçeşme, Maltepe ve iç bölümde kalan mahalleler şeklinde üç kısma bölüyor.

ÜST GELİRE HİTAP EDİYOR

Hem arsa hem de konut açısından değerlendirildiğinde Hepsiemlak verilerine göre; kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandığı Zeytinburnu'nda, 145 metrekare ile 390 metrekare arasında farklı nitelik ve büyüklüklere sahip arsa ilanları mevcut. İlçe yalnızca konuta değil, ayrıca sınırları içerisinde çok fazla tekstil ve deri atölyesine sahip olarak üretim merkezi olma özelliğini de devam ettiriyor. Firma, ilçenin büyüme göstermesi, ulaşım imkanlarındaki artış ve sahil kesiminin kazandığı değer gibi bu gelişimlerin dikkate alınarak uzun vadeli yatırımlarda bulunulabileceğine dikkat çekiyor. Bölgenin iç kesimlerinde oldukça fazla sayıdaki atölyelerin fiyatlandırmada etkili olduğunun altını çizen Hepsiemlak yetkilileri, projelerin sahil kısmında ve Marmaray çevresinde olmasının olanakları açısından bakıldığında üst gelir seviyesindeki kişilere hitap ettiğinin altını çiziyor.


Geri Dön