20 / 05 / 2024

İşte yeni emeklilik düzenlemesinde son gelişmeler...  2000 sonrası, staj ve 5000 prim gün

İşte yeni emeklilik düzenlemesinde son gelişmeler...  2000 sonrası, staj ve 5000 prim gün

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkı elde etti. EYT kapsamına alınmayan 2000 sonrası sigorta girişi olan çalışanları kapsayacak düzenleme değişikliğe gidileceği tahmin ediliyor.



EV KADININA EMEKLİLİK HAKKI

Çalışma olanağı bulamayan ev hanımları için şu anda işletilen isteğe bağlı sigorta sistemi yeniden düzenlemeye alınacak. Bu şekilde ev kadınlarına daha kolay ve erken emeklilik hakkı sağlanmış olacak. Bugün isteğe bağlı sigorta ile 15 sene prim ödemesi gereken ev hanımlarının bu primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında ele alınıyor. Fakat reform sisteminin içinde Bağ-Kur, SSK prim eşitlemesi de olacağı için burada 5400 yerine 4500 gün ya da 3600 gün ile emekli olma şansı verilmiş olacak.

Bu sayede ev hanımları 15 sene yerine 12.5 sene ya da 10 sene prim ödemek koşuluyla emekli olabilecek. Daha önce sigortası olan ev hanımları için bu süre daha da azalacak. Ödenecek prim miktarı ile ilgili yılda 15 bin TL'ye yakın bir katkı da sağlanacak.

2000 SONRASI İŞE GİRENLER İÇİN KADEMELİ EMEKLİLİK

Yeni reform çalışması EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişi bulunan vatandaşlar açısından da avantajlar içeriyor. Burada daha erken sigortalı olan ve konulan 7.000 gün prim şartını tamamlayanlar açısından bir kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Fakat burada sistemin ne şekilde olacağı çalışma bittiğinde belli olacak. Ama EYT dışında kalanlara bir avantaj getirilmesi sağlanacak.

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü temmuz zammına çevrildi! İşte netleşmeye başlayan rakamlar...

Pazarcı esnafına sağlanacak vergi desteğinin detayları ortaya çıktı!

Yaz tatili için devrim niteliğinde bir karar! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor


Geri Dön