İşten çıkarmalarda yeni dönem başladı!
LinkeIn'in 20 binin üzerinde katılımcıyla yaptığı ankette, çalışanların yüzde 48'inin işyerinde sessiz işten çıkarmayla karşılaştığı ve yüzde 35'inin de kariyerleri boyunca bu sorunla yüz yüze geldiği ortaya çıktı.
Yakın zamanda LinkedIn News tarafından 20 binden fazla katılımcıyla yapılan bir anket kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Ankete göre çalışanların yüzde 48'inin işyerinde sessiz işten çıkarmayla karşılaştığını ve yüzde 35'inin de kariyerleri boyunca bu sorunla yüz yüze geldiği gerçeğini ortaya çıkardı.
Patronunuzun sıkı çalışmanızı ve katkılarınızı eskisi gibi takdir etmediğini fark ettiyseniz, siz de sessizce işten çıkarılmış olabilirsiniz. İşte bazı belirtileri:
1-2 yıldır maaşınızda bir artış görmediyseniz.
Yöneticinizden anlamlı bir geri bildirim almıyorsanız.
Yöneticiniz sizinle iletişim kurmaktan kaçınıyorsa.
Ekip veya şirket toplantılarında zor sorulara cevap vermeniz isteniyorsa.
Fikirleriniz göz ardı ediliyorsa.
Size ek fırsatlar ve projeler verilmiyorsa.
Toplantıların, etkinliklerin ve/veya sosyal buluşmaların dışında bırakılıyorsanız.
‘Şirketin ortak tutumu oluyor’
Hanersman Danışmanlık Kurucusu Ecehan Ersöz, sessiz işten çıkarma uygulandığında bazı çalışanların da sessiz istifa yöntemini seçtiğine dikkat çekerek, “Bazı durumlarda da çalışan sessiz istifa olarak tanımlanan sürece geçtiği için şirket sessiz işten çıkarma yaklaşımını uygulayabiliyor" dedi. Sessiz işten çıkarmanın en temel özelliğinin çalışanı kaale almamak olduğunu vurgulayan Ersöz, “Buna aynı masada göz teması kurmamaktan tutun da toplantıya davet etmemek, söz hakkı vermemek, maillere dahil etmemek gibi geniş yelpazede iş veren davranışı dahil. Bu süreçte ciddi anlamda bir kurumsal iletişimsizlik mevcut. Ne yazık ki kurumsallık kazanamamış şirketlerde daha çok rastlanıyor. Fakat işin ikinci bir boyutu daha var. Bu durum işveren tarafından ve kişinin yöneticisi tarafından başlatılsa da bir süre sonra şirketteki diğer çalışanlar tarafından da fark ediliyor ve olayın muhatabı ilerleyen zamanlarda oldukça zor bir süreç geçiriyor" diye konuştu.
Ecehan Ersöz