30 / 04 / 2024

İstimlak yapılmasının nedenleri!

İstimlak yapılmasının nedenleri!

Hükümet veya kamu tüzel kişileri tarafından kamu yararı için özel mülkiyete ait mallara el konulması işlemine istimlak deniyor. İstimlak kamu hizmet alanlarının genişlemesi için yapılıyor. İşte, istimlak yapılmasının nedenleri!



İstimlak yapılmasının nedenleri!


Hükümet veya kamu tüzel kişileri tarafından kamu yararı için özel mülkiyete ait mallara el konulması işlemine istimlak deniyor. Bunun karşılığında mal sahibine malın değeri ödeniyor ve malın mülkiyeti malı satın alan kuruma geçiyor. 


Kamu yararı gereğince özel kişilere ait taşınmazları, devlet ya da kamu tüzel kişilerinin bedeli peşin ödemesi halinde zorla almasına yani kamulaştırılmasına istimlak deniyor.Kamu tüzel kişileri, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler istimlak yapabiliyor. 


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakın nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda kamu hizmet alanlarının genişlemesi için yapılıyor. İşte, istimlak yapılmasının nedenleri!


İstimlak yapılmasının nedenleri nelerdir?

- Devlet tarafından kamu hizmeti için bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabilmektedir. Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar bu hizmetin içine girmektedir.


- Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan taşınmazlar gibi olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı almaktadır.


- Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alındığında yasalarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanır, ve bu bedelin nakit ve peşin olarak şartsız biçimde ödenmesi gerekmektedir.


İstimlak bedeli ödeme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön