22 / 05 / 2024

İzmir Çaybaşı'nda kentsel dönüşüm ne oldu?

İzmir Çaybaşı'nda kentsel dönüşüm ne oldu?

Yıllardır gündemde olan Çaybaşı Yeni Mahalle'de kentsel dönüşüm projesi çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken Çaybaşılılar bir an önce çalışmaların başlayıp sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyor.



Yıllardır gündemde olan Çaybaşı Yeni Mahalle'de kentsel dönüşüm projesi çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken Çaybaşılılar bir an önce çalışmaların başlayıp sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyor.


ÇAYBAŞI Yeni Mahalle'yi kentsel dönüşüm projesi kapsamına dahil eden fakat bir türlü çalışmaları başlamayan projenin ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile kenti "dönüştüren"  İzmir  Büyükşehir Belediyesi. Kadifekale ve Gürçeşme'nin ardından Yeşildere'de yıkım çalışmalarını gerçekleştirirken gözler uzun süredir Çaybaşı'nın üzerinde duruyor. 


Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Yeni Mahalle sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 11 hektarlık alan; 5393 (D.5998) sayılı Belediye Yasası'nın 73.maddesi kapsamında değerlendirilerek "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" olarak belirlenmişti. Aradan 2 yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen çalışmaların henüz başlamaması ise Çaybaşı sakinlerini düşündürüyor. Vatandaşlar, "Ne zaman başlayacak" sorusuna yanıt beklerken bir an önce çalışmaların başlamasını istiyor. 


VATANDAŞ MERAK EDİYOR 


Çaybaşı Yeni Mahalle'de Fetrek Çayı kenarında yıllardır oldukça ağır şartlar altında yaşayan ve hastalıklarla mücadele eden Roman vatandaşlar, kentsel dönüşüm çalışmalar mı merakla bekliyor. Sağlıksız bir ortamda yaşayan Romanlar hastalıklar içerisinde mücadele ettiklerini ifade ederek çalışmaların başlamasını 4 gözler beklediklerini ifade ettiler. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmaların bir türlü başlamamasından dolayı mahalle sakinleri oyalandıklarını düşündüklerini kaydettiler. Roman vatandaşlar çalışmalarla ilgili kendilerine bir an önce net bilgiler verilmesini istiyor. 


"FARKINDA DEĞİLLER" 


Başta Yeni Mahalle'de bulunan Fetrek Çayı'nm kenarında yaşayan Romanlar olarak mahallenin yarısından fazlası hurdacılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Adeta mikrop saçan Fetrek Çayı kenarında yaşayan çocukların her an hastalık kapma riski bulunuyor. Kendilerini bekleyen tehlikenin farkında olmayan çocuklara en çok aileleri üzülüyor. 

Kendi çocuklarının da herhangi bir mahallede bulunan çocuklar gibi güzel parklarda ve oyun alanlarında oynama hakkının olduğunu belirten Musa Yürekgöz. 


"Çaybaşı'nda çocuk yetiştirmek çok zor. Pislik içinde olan ve kötü kokuların yayıldığı bu çay çocuklarımızın oyun alanı haline geldi. Çocuklarımızı sürekli takip etmek zorunda kalıyoruz. Kentsel dönüşümün artık bir an önce başlamasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Çaybaşı Yeni Mahalle'de narında yıllardır oldukça ağır şartlar altında yaşayan ve hastalıklarla mücadele eden Roman vatandaşlar, kentsel dönüşüm çalışmalarını merakla bekliyor.


Büyük Torbalı Gazetesi



Geri Dön