30 / 04 / 2024

İzmir Körfezi Geçiş Projesi, flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor!

İzmir Körfezi Geçiş Projesi, flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor!

Doğa Derneği, İzmir’de flamingoların yaşadığı Gediz Deltası’ndaki Kuş Cenneti’nden geçecek otoyol için projenin durdurulması yönünde başvuru yaptı. Dernek proje durdurulmazsa dava açacak.



İzmir Körfezi Geçiş Projesi,  İzmir  Kuş Cenneti olarak bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor. Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren proje yapıldığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve 1. derece doğal sit alanı yok olacak.

 

Hukuki değil 

Projenin yapılacağı bölge flamingoların Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl on binden çok flamingoya ev sahipliği yapıyor. Bölge uluslararası ölçekte ‘Önemli Doğa Alanı’ olarak tanımlanıyor. KGM’nin hazırladığı proje doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz Deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı kavşağına bağlanıyor. Bu yüzden projenin hukuksal olarak planlanması mümkün bile değil.

 

“Durdurulsun” 

VATAN’a konuşan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Levent Erkol, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne yapılacak otoyolun alanın dokusuna zarar vereceğini, bölgenin sulak alan olduğunu ve hem ulusal hem de uluslararası mevzuata aykırı olduğunu bildirdik. Projenin durdurulması gerekiyor. Alacağımız cevaba göre hem yerel hem de uluslararası alanda gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.

  

Flamingo yaşayan tek şehir 

Bölgede flamingo ve tepeli pelikan dahil kıyı kuşları on binlerce yıldır yaşıyor. Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Dünyada içinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var. Fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Bu İzmir’i dünyanın tanıması için büyük bir fırsat” dedi.


Vatan 


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye’deki kuş türlerinin en önemli konaklama alanı olan, her yıl on binden fazla flamingoya ve kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Gediz deltasındaki Kuş Cenneti, uluslararası ölçekte “Önemli Doğa Alanı” olarak tanımlanmış durumda. Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje diğer bir doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı kavşağına bağlanıyor. Doğa Derneği uzmanları, proje alanının Google Earth gibi uydu programlarından bile yeşil kıyı bataklıkları arasında kolayca görülebilecek binlerce flamingonun beslenme alanı olduğunu, yaklaşık yirmi yıldır yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında bu kuşların kayıt altına alındıklarını ve bu verilerin tamamının karar vericilerin elinde olduğunu ifade ediyor. Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi:


‘Flamingolar gelmez’


“İçinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var dünyada. Fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Parayla dünyanın tüm şehirlerine tüp geçit yapabilirsiniz, fakat ne kadar paranız olursa olsun flamingoları bir şehre zorla konduramazsınız.”


Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem ise projenin Kuş Cennti’ne ciddi zararlar vereceğini belirterek, şunları söyledi: “Hukuki açıdan değerlendirmek gerekirse alanın önemli kısmı doğal sit alanı içerisinde kalmakta. Bir kısmı ise sulak alan ekosistemi olarak tanımlanmış. Doğal sit alanlarında herhangi bir faaliyeti yapabilmek için mutlaka Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun izni gerekir.”


‘Yaşam alanları yok olacak’


Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı HASAN Topal ise şunları söyledi:


“Proje su alanları içinde bölücü bir engel oluşturuyor. Ayrıca köprü ayaklarının da kuşların yaşam alanlarını tehdit altında. Bölgede çok sayıda kuş türü var. Kuşlar, körfezin bütününde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu proje oradaki doğal hayatı tehdit ediyor. Yaklaşık 3,5 milyar liralık bir bütçesi var projenin. Bu tür ulaşım projeleri çevrelerindeki doğa koruma alanlarını yapılaşma tehditi ile karşı karşıya bırakır. Bunu yapılması bu doğal alanı ilerde yapılaşmaya açmak demektir.”


Milliyet


Geri Dön