18 / 05 / 2024

Kadınların ve gençlerin ilgisi arttı! 50 bin lirası 100 bin lirası olan borsaya yatırdı!

Kadınların ve gençlerin ilgisi arttı! 50 bin lirası 100 bin lirası olan borsaya yatırdı!

MKK Genel Müdürü Ekrem Arıkan gençlerin, kadınların borsaya olan ilgisinin arttığını belirterek, yeni yatırımcının ortalama porföy büyüklüğünün 100 bin lira olduğunu bunun da sağlıklı bir durum olduğunu ifade etti.



Arıkan halen borsada 3 milyon 580 bin doğrudan yatırımcının borsaya yatırım yaptığını, yıl başından buyana borsaya gelen 1 milyon 207 bin kişi olduğunu, 179 bin kişinin ise Aralık ayında borsada yatırım yaptığını ifade etti. Yeni yatırımcıları "risk iştahı artan yatırımcılar" ve "ilk defa yatırım hesabı açarak hisse senedi alımına başlayan yatırımcılar" olarak ikiye ayırdıklarını kaydeden Arıkan, 755 bin kişinin risk iştahı artarak fon ve tahvil gibi yatırımlarının yanında doğrudan hisse senedi almaya başladığını, 451 bin kişinin ise bu yıl ilk defa yatırım hesabı açarak hisse senedi aldıklarını kaydetti.

Kadınların ilgisi arttı 

MKK Genel Müdürü Dr. Arıkan, kadın yatırımcıların da borsaya ilgisinin arttığını belirterek yatırımcıların yüzde 35'inin kadır, yüzde 65'inin ise erkek olduğuna işaret ederek, daha önce bu oranın yüzde 30'a 70 olduğunu ifade etti. Yeni yatırımcıların portföy büyüklüğü bakımından oldukça sağlıklı olduğuna dikkat çeken Arıkan, yeni yatırımcının evini, arabasını satarak veya kredi kullanarak borsada yatırım  yapmasının sağlıksız olduğunu kaydetti. Geçmişte bu tür kötü tecrübeler olduğunu ifade eden Arıkan, 2022 yılının başlarında gelen yeni yatırımcının ortalama portföy büyüklüğünün 50 bin lira olduğunu, yeni gelenlerin ise 100 bin lira gibi bir portföy büyüklüğüne sahip olduğunu kaydetti.

"Halka arzlar, yeni yatırımcı için cazibe oluşturuyor"

Ekrem Arıkan, halka arzların yeni yatırımcılar için cazibe oluşturduğunu, büyük ölçekli halka arzın olduğu bir günde yatırımcı sayısının önemli oranda artabildiğine dikkat çekti. MKK'nin internet sitesinde bu verilerin günlük olarak yayınlandığını ve yatırımcıların gelişmeleri buradaki platformlardan takip edebileceğine işaret eden Arıkan, bu platformların yatırımcıların finansal okuryazarlığının artırmasına önemli katkıda bulunacağını düşündüklerini ifade etti. Daha önce kağıt üzerine basılarak kayıt edilen hisse senetleri başta olmak üzere birçok varlığın artık MKK tarafından kayıt alındığını bildiren Ekrem Arıkan, 2005'ten bu yana Türkiye'de organize işletilen tüm piyasalara kaydi saklama hizmeti verecek potansiyellerinin bulunduğunu dile getirdi.

Bakiyeli hesap sayısında rekor! 7 milyonu aştı

Borsada en fazla yatırım hangi ilden? İşte en yatırımcı iller

Borsa şirketlerinin karı yüzde 200'e yakın arttı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön