Kamer İnşaat kimin?
Emek Sineması ile birlikte ismi anılan Kamer İnşaat'ın sahibi kim? Emek Sineması kimin? Kamer İnşaat kimin? İşte sorularınızın yanıtı; Kamer İnşaat'ın sahibi ile Emek Sineması'nın sahibi...
Kamer İnşaat kimin?
Emek Sineması ile birlikte ismi anılan Kamer İnşaat, 1993'teki protokole göre Veysel Tosun'a aitti. Ancak firma 2000'li yıllarda el değiştiriyor.
Bu dönemde Kamer İnşaat'ı Levent Eyüboğlu ve ortakları devralıyor. Söz konusu alım satımda en kıymetli belge Emekli Sandığı ile yapılan imtiyazlı protokol oluyor. Kamer İnşaat'ın yeni sahipleri 2009'da ikinci bir proje hazırlıyor.
Proje, Kültür Bakanlığı'na bağlı koruma kurullardan geçiyor. Hem projenin uygulanması hem de protokolün tekrar hayata geçirilmesi için Serkldoryan kompleksinin içindeki kiracıların çıkması gerekiyordu. Son kiracı olan İnci Pastanesi'nin tahliyesi ile ancak inşaata başlanabildi.
Emek Sineması kimin?
Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu Serkldoryan Kompleksi, 1942'de çıkarılan Varlık Vergisi'sine kadar özel mülktü. Ancak, Varlık Vergisi uygulaması sonrası İstanbul Belediyesi, bu kompleksi satın aldı.
İçinde Melek, İpek sinemalarının bulunduğu kompleks 4 Ocak 1957'de ise Emekli Sandığı'na satıldı.
Emekli Sandığı, kompleksi farklı firma, şirket ve dükkan sahiplerine kiraya vererek buradan gelir elde etti. Bu süreçte kompleks içerisindeki Melek Sineması'nın adı Emek olarak değiştirilip sinemanın işletmesi de Turgut Demirağ'a verildi.
Sonra da İsmet Kurtuluş'a verildi. Emekli Sandığı'nın, Sosyal Güvenlik Kurumu'na dönüşmesi sonrası kompleksin mülkiyeti artık SGK'ya ait oldu.
Kamu malı olan Emek Sineması'nın Kamer İnşaat'ın eline nasıl geçtiği ise Hürriyet'te şu şekilde açıklanıyor:
1970'lerde İpek Sineması'nda çıkan yangın Serkldoryan'a da sıçradı. Serkldoryan binası da zarar görüyor ve uzun yıllar bir bölümü atıl kalıyor. 1976'da ise Serkldoryan ve Emek Sineması, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararı ile korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilince bu yapılara çivi çakmak bile özel izne bağlanıyor. Ama bu yapıların da elden geçmesi gerek. Emekli Sandığı, 1989'da yapıların tarihi dokusunu bozmadan restore edilmesi ve sonra işletilmesi amacıyla ihale açıyor. Fakat ilgi olmayınca ihale iptal ediliyor. Sonra 1992'de yeni bir ihaleye çıkılıyor. Bu ihaleyi Kamer İnşaat alıyor. Emekli Sandığı ile Kamer arasında bir protokol imzalanıyor ve yapılar 25 yıllığına kiralanıyor. Kamer İnşaat bir proje hazırlıyor. Projesine göre, Serkldoryan otel olacak, Emek'in altına da otopark yapılacak. Ama koruma kurulları bu projeyi onaylamıyor. Hatta 1999'da, İstanbul 2. İdare Mahkemesi, projeyi 'kamu yararı ve koruma ilkelerine uygun görülmediği' için iptal ediyor. Böylece Emek, Kamer İnşaat'ın yıkım girişimden ilk seferinde kurtuluyor.