23 / 11 / 2024
fuzul

Kapalı ihale usulü nedir?

Kapalı ihale usulü nedir?

Kapalı ihale usulü nedir? Kapalı ihale usulü nasıl gerçekleştiriliyor? 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nda bu konu nasıl yer alıyor? Kapalı ihale usulü hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında yer alıyor..




Kapalı ihale usulü nedir?


Kapalı ihale usulü teklifler yazılı olarak hazırlanıyor. Teklif bir zarfa konulup kapatıldıktan sonra, zarf üzerine isteklinin adı soyadı ve tebligata esas açık adresi yazılıyor. Bu zarf, geçici teminat ve istenen diğer belgelerle birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatıldıktan sonra üzerine isteklinin adı soyadı, açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılıyor.


Teklifler ilânda belirtilen saate kadar komisyon başkanlığına teslim edilir. İadeli taahhütlü olarak da gönderilebiliyor. Yapılan teklifler isteklilerin önünde açılır.


İhale sonucu karara bağlanırken; eksiltmelerde tahmin edilen bedeli geçmemek kaydıyla, isteklilerce teklif edilen bedelin en düşüğüne ihale yapılıyor. Alınan kararlar komisyon başkan ve üyeleri tarafından imzalanıyor ve durum hazır bulunanlara bildiriliyor.



Kapalı ihale usulünde tekliflerin aynı olması durumunda yapılacak olanlar 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu Madde 42'de şöyle yer alıyor;




Tekliflerin aynı olması: 

 

Madde 42 - Birkaç istekli tarafından aynı fiyat teklif edildiği ve bunların da uygun bedel olduğu anlaşıldığı takdirde, bu oturumda aynı teklifte bulunan isteklilerin hazır olması halinde, bu isteklilerden ikinci bir yazılı teklif alınır ve bunlardan en uygun bedeli teklif edene ihale yapılır. Şayet aynı fiyat teklif eden isteklilerden birisi bu oturumda hazır bulunuyorsa ihale ona yapılır. Aynı fiyatı teklif eden birkaç isteklinin oturumda hazır bulunmaması veya hazır bulunan isteklilerden alınacak ikinci tekliflerin de aynı olması halinde, ad çekme suretiyle ihale sonuçlandırılır. 


İhale esasları nelerdir?

Açık ihale usulü nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön