28 / 04 / 2024

Kapıcı daireleri satılabilir mi?

Kapıcı daireleri satılabilir mi?

Apartmanda boş bir şekilde duran kapıcı dairesi olduğunu farz edelim. Kat malikleri toplantı yaparak, bu dairenin satılması için karar alabilir mi? Kapıcı daireleri satılabilir mi?



Kapıcı daireleri satılabilir mi?

Kapıcı dairesi, Kat Mülkiyeti Kanununa göre ortak alanlar içerisinde yer alıyor ve bu daireye ait ayrı bir tapu bulunmuyor. Peki, kapıcı dairesi satılır mı? Kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?


Kapıcı dairesinin satışı..

Kanunen kapıcı daireleri bağımsız bölüm olarak kabul edilmediği için, bu alanların satışı da yasal olarak yapılamıyor. Ortak alan olan bu dairede yalnız kapıcıların oturumuna izin veriliyor.


Buna karşın Kat Mülkiyeti Kanununa göre tüm kat malikleri oy birliği ile kapıcı dairesinin satılmasına yönelik olarak karar alabiliyor. Kapıcı dairesinin satılmasının istenmesi halinde, satış ancak noter yolu ile yapılabiliyor. Ancak yapılan noter satışı, ileride çıkabilecek problemlerin önüne geçmiyor.


Örneğin, şimdi kapıcı dairesinin satışını onaylayan bir kat malikinin evini sattığını farz edelim. Kat malikinin konutunu satması halinde; yeni malikler ortak alan kapıcı dairesi üzerinde bulunan hakkını arayabiliyor. 


Kapıcı dairesinin amacı dışında kullanılması..

Apartmandaki kapıcı dairelerinde kapıcıdan başka birisinin oturması halinde; oturan fuzuli işgal eden işgalci olup, tahliyesi istenebiliyor. 


Kapıcı dairesinin kiraya verilmesi..

Kapıcı dairesi tüm kat maliklerinin olumlu oy vermesi halinde kiraya verilebiliyor. Kapıcı dairesinin, mesken olarak kiraya verilmesi durumunda elde edilen gelir daire sahipleri arasında paylaştırılıyor. 



Kapıcı dairesi tahliyesi!


Geri Dön