17 / 05 / 2024

Kat yüksekliklerinde metrekare mi metreküp mü?

Kat yüksekliklerinde metrekare mi metreküp mü?

Bir evin m2 olarak yeterince büyük olması. o evin ferah olması anlamına gelmiyor. Ferahlık m2 ile ilgili değil rn3 ile 'ligindir



Bir evin m2 olarak yeterince büyük olması. o evin ferah olması anlamına gelmiyor. Ferahlık m2 ile ilgili değil rn3 ile 'ligindir Mesela, Eni 4 metre boyu 5 metre ve yüksekliği 2,5 metre olan bir oda nın hacmi 4m*5m*2,5 m=50 m3'tür. Yine aynı ebatlarda bir odanın yüksekliği 3 metre olduğunda, odanın hacmi 4m*5m*3m=60 m3 tür. Yukarıda görüldüğü gibi yüksekliği büyük olan odalar aynı rh2 olmasına rağmen hacimsel olarak daha büyüktür. 

Tek ve az katkı yapılarda kültürel, ekonomik, nüfus, sosyal ve geleneksel yaşam alışkanlıklarımızın değişmesi ik? artık yaşam alanlarımız çok katlı, iç içe büyllk binaları veya sitelere kalmaya başladı. Binalarda katların çok artması (7 kat ve üzeri) ve çoğunlukla kalın döşeme sistemi elan asmolen döşemeye geçilmesi dairelerin kat yüksekliklerinin iyice küçülmesine. hatta 2,5 metrelere kadar inmesine neden oldu. 

Bunun için yerel yönetimlerimiz ve şehir planlamacılanmız ivedilikle kat yükseklik değerlerini yeniden gözden geçirmeli. net 3 metrenin alündaki yüksekliklere müsaade etmemelidirler, özellikle yeni nıhsat verilirken bu konu önemsenmelidir ve dikkat edilmelidir. 

Yapmış olduğum araştırma ve incelemelerimde 1970'li yıllara kadar ülkemizde 3 metrenin altında yapılan konutlar pek azdır. 

özellikle 1970-2010 yılları arasındaki yapılarda kat yükseklikleri 2,65 m civarında yoğunlaşmaya başladı. Ankara, İstanbul,  İzmir  gibi büyükşehirlerde bu durum çok yaysın kullanıldı. 

Ancak 2010 yılından itibaren konforlu, prestijli, sağlıklı ve farklı projeler üretmek isteyen inşaat firmaları için yeni trend olarak m3'ü büyük olan konutlara yöneldiler. 

Belediyeler imar planı hazırlarken kat sayısına göre değil de kat yüksekliklerine göre planlama yapıyorlar. Arsa maliyet nedeniyle firmalar doğal olarak kat yüksekliklerini alt sınırda tutarak maksimum bina yüksekliğinde daha çok katlı bina yapmayı tercih ediyorlar. 

Yine; * Yüksekliği 30 metre ile sınırlı ve taban oturumlan aynı olan bir arsa için; 1. Alternatif 3 metre kat yüksekliğinde 30/3=10 katlı bir bina yapılabilir. (Burada net kat yüksekliği 2,60 m civarında cJur.) 2. Alternatif; 3,75 metre kat yüksekIiğinde30/3.75= 8 katlı bir bina yapabiliriz (Burada net kat yüksekliğimiz 3,35 m civarında olur) Yüksek maliyet nedeniyle tercih 8 katlı değil 10 katlı bina için oluyor. Fakat bununla beraber m3'ü büyük olan daireler için pek çok avantaj söyleyebiliriz. 

* Mesela daha yüksek fiyattan ve daha hızlı satılabilmektedir. 

* gün ışığından daha fazla faydalanılıyor demektir. Bu da sağlıklı yaşam için önemli ve gereklidir. 

* yüksek tavanlı evler daha ferah ve huzurludur. 

*ses yalıtımı açısında daha avantajlıdır. 

'mimari ve estetik açıdan daha güzel gözüküyorlar. 

*iş yeri olarak kullanır isek iş verimliliğimiz artar. İş yerinde kendimizi sıkışmış elarak hissetmeyiz huzurlu ve rahat hareket ederiz. 

Huzur, sağlık, konfor ve yalıtım bir ev için en önemli özelliklerdir. Onun içindir ki artık m3'lü daireler terc'ıh edilmelidir. 

Belediyelerimiz bu avantajların sağlanmasında yardımcı olmalıdır ve bazı yönetmenlik ve standartlarda değişikliğe gitmelidir. 

Ekonomik gücü iyi olanlar prestij li ve sağlıklı binalarda oturmak isteyenlerin yeri tercihi yeni nesil olan m3'lü yapılardır Aynı ebatlarda Ferah ve huzurlu bir evde oturmak 'çin sizin de tercihiniz neden m3 lü daireler olmasın ki? 


Zafer / Battal Yıldız 


Geri Dön