Katarlılar Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapıyor!
Türkiye’ye yaptığı satın almalarla tartışma yaratan Katar, dünyanın her yerinde önemli yatırımlara imza atıyor. Türkiye’yi de gözdeleri arasına ekleyen Katar yatırımlarda özellikle finans ve gayrimenkul şirketlerini tercih ediyor.
Türkiye’ye yaptığı satın almalarla tartışma yaratan Katar, dünyanın her yerinde önemli yatırımlara imza atıyor. Katar’ın yatırım portföyünde ilk sıralarda ise Almanya, İngiltere, Fransa, ABD ve Çin geliyor. Türkiye’yi de gözdeleri arasına ekleyen Katar yatırımlarda özellikle finans ve gayrimenkul şirketlerini tercih ediyor. Finans ve gayrimenkul alanında yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken Katar’da yatırım adresi ise Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) çıkıyor. 2005 yılında Katar’da yatırım çeşitliliği yaratmak amacıyla kurulan Qatar Investment Authority (QIA) yönettiği fonun 170 milyar dolarlık (498 miyar lira) bir fonu yönetiyor. Türkiye’nin 2015’te toplam bütçesi ise 437 milyar liraydı. QIA aynı zamanda kendi ülkesindeki birçok kuruluşun doğrudan sahibi ya da ortağı konumunda bulunuyor.
YATIRIMLAR TEK ADRESE ÇIKIYOR
Fonun doğrudan ya da bağlı ortaklarının yaptığı satın almalar İngiltere’de 30 milyar, Fransa’da 1 milyar, Almanya’da ise 5 milyar Euro’ya ulaştı. Son yılarda yatırımlarda öne çıkan Çin ve ABD’ye ise 35’er milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Halen bu iki ülkede 1’e milyar dolarlık yatırıma sahip olduğu belirtiliyor. Katar sermayesi 2005’ten bu yana dünyada 60 milyar dolarlık satın almaya imza attı. Katar’ın Türkiye’deki operasyonlarının perde arkasında da QIA yer alıyor.
Mayhoola for Investments, 885 milyon liralık yatırımla Boyner’in yüzde 30.7 hissesini almak için görüşmelere devam ediyor. Mayhoola for Investments ise QIB’nin bir yan kuruluşu. Digiturk’u alan BeIN Media Grubu da fonun kontrol ettiği şirketler arasında yer alıyor. Aynı şekilde ABank’ı 460 milyon dolara satın alan Commercial Bank of Qatar’ın yarısını QIA kontrol ediyor. Finansbank’ı 2.7 milyar Euro’ya alan Qatar National Bank’ın yarısı da fona ait.
‘Yatırım yap kontrol et’
Devlet yatırım fonu QIA’nın bir kolu olan Katar Holding kurulduğu 2005’ten bu yana hızla büyüyerek 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Doha, yaptığı yatırımları stratejik işbirliğinin bir parçası olarak değerlendirirken, tartışma da tam bu noktada patlıyor. Avrupa ülkeleri Katar’ın yaptığı yatırımlarını “siyasi şantaj” olarak kullanabileceğini düşünerek soğuk yaklaşıyor. İngiltere’deki Royal United Services Institute yetkilisi David Roberts, Katar’ın yatırım stratejisini, “Eğer kontrol istiyorsan yatırım yap, kelepir ise yatırım yap, eğer siyasi açıdan önemliyse yatırım yap”sözleri ile özetliyor. Nitekim son bir yıl içinde Katar’ın Mısır’a yaptığı karşılıksız yardımların toplamı 5 milyar doları bulduğu belirtiliyor.
Kristal Kule'nin yeni sahibi Katarlılar oldu!
Sözcü