23 / 12 / 2024

Keçiören'de konutların değeri her gün artıyor!

Keçiören'de konutların değeri her gün artıyor!

Andy-Ar'ın Ankara'da yaptığı 'Yerel Yönetimler Performans' araştırmasında en başarılı ilçe belediye başkanları arasında yer alan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, bölgedeki projeleri anlattı. İşte o haber...



Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "İddia ediyorum Başkent'te yeni trend bizim ilçemiz olacak" dedi 



'DEĞERİ HER GÜN ARTIYOR' 


İlki dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, projelerini anlattı. Keçiören'in her geçen gün büyüyen ve değeri artan bir bölge olduğunu vurgulayan Ak, "Eskiden burada 3 ev satsan Çankaya'dan 1 ev alabiliyordun. Yakında tam tersi olacak. Yeni Keçiören'i Ankaralılar çok beğenecek" dedi. 


'BOĞAZ KÖPRÜSÜ" GELİYOR'


Keçiören'in önemli projelerinden biri olan Gümüşdere'de sona gelindiğini belirten Ak, "Projede 8 ayrı yaya köprüsü yapılıyor. Bir tanesi Boğaz Köprüsü'nün benzeri. Yanında cami inşaatı var. Bittiğinde Ortaköy'den Boğaz Köprüsü'nü gören bir manzara ortaya çıkacak" dedi. Projenin 2016'da bitirilmesi planlanıyor. 


İki dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, bölgenin en büyük probleminin ulaşım olduğunu belirtti. Ak, "Ulaşım sorununu çözdüğümüz zaman diğer problemlerin çözümü de arkasından gelecektir" dedi.

 

Yerel yönetimler araştırmasında 'Hizmetlerden memnuniyet, tanınırlık ve halka yakınlık' kategorilerinde ilk beş belediye başkanı arasına girdiniz. Sizi bu sonuca götüren nedir? 


Bir belediyenin kendini başarılı tanımlaması kolay değil. Göreve geldiğimde yapmamız gerekenlerle ilgili öncelik sıralaması yaptık. önceliklerimiz, vatandaşın bizden biran önce çözülmesini istediği sorunlar oluşuyordu. Vatandaşın önceliği kendi önceliğimiz oldu. Halkla ilişkilere hep önem verdim. Her zaman halkın yanında oldum, olmaya da devam edeceğim. Bizi, bu sonuca götüren etkenler bunlar olmuştur diye düşünüyorum. Yaptığımız çalışmalarla, tek mahallenin değil tüm Keçiören'in belediyesi olduk. 



'VATANDAŞİN DERDİYLE DERTLENİYORUZ'

 

İlçe sakinleri ile aranızdaki iletişimin de aldığınız sonuçlarda büyük bir etken olabileceğini söylediniz. Bu iletişimi sağlamak için neler yaptınız? 


Vatandaşın derdiyle dertleniyoruz. Vatandaşın iyi ya da kütü gününde yanında olmak, sırtını sıvazlamak onlara yakın olmak çok önemli. Bunlar unutulmuyor. Halka yakın olmaya çalışıyorum. Her hafta bir mahalleye gidip vatandaşlarla vakit geçiriyorum, onları dinliyorum. Kolay ulaşılabilir olmayı tercih ediyorum. Esnaf ziyaretleri yapıyorum. Bu ziyaretlerde şikayetlerini ve önerilerini dinliyorum. Onlarla sohbet ediyorum. Komşuluk ilişkilerini canlandırmak için tanışma toplantıları düzenledik. 5 çayı buluşmaları yapıyoruz. Parklarda vatandaşlarla buluşup dertlerine çözüm üretiyorum. Halk günleri yapıyorum. Vatandaşlar randevusuz bir şekilde gelip bana ulaşabiliyor. 



'BİZİM YETKİ SINIRLARIMIZ İÇİNDE DEĞİL DEMEDİK'


Gerçekleştireceğiniz projeleri ortaya koyarken, ilçe sakinlerinin görüşlerine başvuruyor musunuz? 


Biz de anketler yapıyoruz, beklenti anketleri gerçekleştiriyoruz düzenli olarak. Sonuçlara göre de hareket ediyoruz. Ulaşım bunlardan bir tanesidir. Bizim yetkimize olmadığı için diğer kurumları harekete geçirmemiz gerekiyordu. Buna göre hareket ettik ve artık çözüm için daha hızlı yol kat ediyoruz. Bizim yetki sınırlarımız içinde değil demedik. 


Sağlık ve eğitimde neler yapıyorsunuz? 


Sağlıklı bir kent oluşturmayı, sağlıklı toplum bilincini geliştirmeyi, halk sağlığı ile ilgili sorunlara karşı çözümler üretmeyi gör saydık. Yatağa bağlı, engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın hastanelere ulaşım sorunlarına çözüm üretebilmek için ambulansla hasta nakil hizmeti veriyoruz. Yatağa bağımlı ve engelli vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz evde diş hekimliği hizmeti sunuyoruz. İlçedeki alışveriş merkezleri ve parklarda vatandaşlara ücretsiz karbonmonoksit ve nikotin ölçümü yaptık. Sigaraya savaş açtık. Diyabet ve kanser gibi önemli sağlık konularında bilinçlendirici seminerler verdik. Halk sağlığının önemini biliyoruz. Bu yüzden bölgedeki gıda denetimlerini artırdık. İlçeyi haşerelerden arındırmak için düzenli ilaçlama yaptık. 


Eğitim bizim için önemli 


Eğitim faaliyetlerini hep destekledik. İlçemizdeki okullarımızın boya, teçhizat ve sınıflardaki donanım eksikliklerini giderdik. 7-15 yaş arasındaki çocuklarımız için yaz okulları açtık. Öğrenci başansında ailenin rolünün çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden velilere de ebeveyn karnesi dağıtıyoruz. Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği ile birlikte 6-14 yaş grubundaki çocuklara yönelik gazetecilik, akıl oyunları ve drama atölyeleri oluşturarak yeteneklerini geliştirmelerini sağladık. Kadınlarımıza okuma yazma öğretiyoruz. Okuma ve alıştırma kitaplannı ücretsiz veriyoruz. Eğitime Destek Merkezi'mizle öğrencilerimize derslerinde yardımcı olurken ders dışında farklı alanlarda eğitim verdik. Sanat ve Meslek Edindirme Kursları ile kadınlarımızın aile ekonomilerine katkı sağlamasına önayak olduk. 9-15 yaş arasındaki çocuklarımızı kış kamplarına götürdük. 


Artık Keçiören Konuşulacak


Keçiören'in, en çok konut satışının gerçekleştiği ilçe olmasının iki anlamı var. Biri insanların Keçiören'i oturmak için tercih ediyor olması. İkincisi yatırım için tercih edilmesi. Konulan paranın karşılığının alındığını gösteriyor. Keçiören'in değerinin arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Keçiören hızla büyüyen bir yer. Nüfus bakımından Çankaya'dan sonra ikinci. Biz eskiden Keçiören'de 3 tane daire satıp Çankaya'dan bir, tane daire alabiliyorduk. Şimdi bir dairemize bir daire alabiliyoruz. Ama artık Çankaya değil Keçiören konuşulur olacak. Çankaya'dan 3 tane daire satacaklar, gelip Keçiören'den bir tane daire alabilecekler. Biz bu iddianın içindeyiz. Yeni trendin Keçiören'e doğru kayacağına inanıyoruz. Yeni Keçiören'in doğduğu bölgeyi umut ederim ki tüm Ankaralılar görecektir. 


24 saat temiz tutmaya özen gösteriyoruz

 

Keçiören'in nüfusu 900 bine yaklaşmış durumda. Nüfusun bu kadar kalabalık olduğu bir bölgede çevre kirliliğinin önüne geçmek için neler yapıyorsunuz? 


Bizim hedefimiz, pırıl pırıl ve mis gibi kokan sokak ve caddelerle örnek bir Keçiören yaratmak. Bunun için, 51 mahallemizde bulunan 530 cadde ve 3 bin 325 sokak ile 40 adet pazar yerimizi 24 saat temiz tutmaya özen gösteriyoruz. Günlük 850-900 ton çöpün toplandığı ilçemizde, ulaşamadığımız alan kalmasın diye araç filomuzu her geçen gün genişletip, çöp toplama araçlarımızı yeniliyoruz. Parklarımızı daha steril ve temiz hale getirmek için çöp kovası sayısını artırdık. Koyduğumuz 2 bin 500 çöp kovası ile yere çöp atma alışkanlığının önüne geçtik. Doğal afetler sonrası mağdur vatandaşlarımızın evlerinin, kömürlüklerinin ve iş yerlerinin temizlenmesinde yardımcı oluyoruz. Çocukları fahri çevre müfettişi olarak atıyoruz.


Keçiören için önemli bir proje olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nde son durum nedir? 


Gümüşdere'de DSİ'nin yapmış olduğu işin sonuna K gelinmiş durumda. Teslim edildiğinde peyzaj ve rekreasyon düzenlemelerini başlatacağız. Hedefimiz 2016 yılı içerisinde bizimle alakalı olan işlerin tamamlanması. Etrafının duvar kaplamalan tamamlandı. Şu anda biz bazı bölümlere girmeye hazır durumdayız. Kalaba Kent Meydanı yla entegrasyonu da sağlanacak. Bizi en çok zorlayacak kısım Ç su temizliği. Su temizliği de ASKİ tarafından yapılacak bir kısım. İşlemleri tamamladığımız zaman su arıtmasının da tamamlanması gerekiyor. Su istediğimiz kalitede olmadığı H zaman hedeflediğimiz sonuca ulaşmış sayılmayız. 


Dereleri kullanarak güzellik katabiliriz

 

Gümüşdere Ihlamur Vadisi projesini hatırlatıp projenin tamamlanmasına ilişkin tarih verebilir misiniz? 


Görselliğe önem verecek şekilde etrafına aydınlatma sistemleri konulacak ayrıca iskeleleri olacak. Bu iskelelerin üzerinde insanların oturabirlecekleri mekanlar yer alacak. Dere üzerinde yaya ve koşu yolu var. İnsanların spor yapabildikleri gezi yapabildikleri bir yer olacak. Tek yaka halinde 3 kilometrelik bir yer. Üzerine görsel amaçla 8 ayrı yaya köprüsü yapılıyor. Bir tanesi Boğaz Köprüsü'nün benzeri. Yanında cami inşaatı var. Bittiğinde Ortaköy'den Boğaz Köprüsü'nü gören bir manzara ortaya çıkacak. Onlar hızlı bir şekilde bize devredebiliıierse biz de 2017'de hizmete açmak istiyoruz. Gümüşdere bir simge olacak. Sadece Keçiören için değil  Ankara  için de örnek bir çalışma olacak. Tüm dünyada derelerin şehre güzellik kattığını gördük. Ankara'nın güzelliğine dereleri kullanarak güzellik katabiliriz. Kalaba Meydanı'ndan Esenboğa yoluna kadar vadi üzerinden yürünebilecek. Vadi üzerinde ciddi bir spor merkezi oluşturmak istiyoruz. Açık alanlardan oluşacak. Futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortları ve ata sporlarının içinde yer aldığı bir kampüs planlıyoruz. Projenin kenarında yer alacak bir tören salonu hazırlıyoruz. Kamil Ocak Mahallesi'nde yapılacak yatırım çok amaçlı olacak. Bu vadi bölgemizi Ankara'nın turizm merkezlerinden biri haline getirecek. Üzerinde kayıkla gezilebilecek. Bu bölgenin havasını değiştirecek. Keçiören'e gelecek turistler tüm gün burada vakit geçirebilecek. 


Metro yeterli değil


Ovacık'taki Kartaltepe Kent Ormanı'ndan bahseder misiniz?


Orman Bakanlığı'n Kent Ormanı olarak ilan ettiği 1 milyon 126 bin metrekarelik alana kurulu bir mesire alanı yarattık. Vatandaşlarımızın, şehir yaşantısından sıkıldığında gelebileceği doğal bir ortam yaratmaya çalıştık. Horoz, tavuk, tavşanlar geziyor. Çocuklarımız bu hayvanları görerek, onlara dokunarak büyüsün istiyoruz. Mesire alanları normalde her gün kapatarak, temizliğini yapıyoruz. Ayrıca spor alanları yapılacak. Çeşitli federasyonlarla yaptığımız çalışmalarımız sürüyor. Ankara'nın en büyük paintball sahası burada olacak, ormanlık alanda ağaçların arasında oynanacak. Aquapark da yapmayı düşünüyoruz. 2 milyon TL harcadık. Bu alan çoraktı, insanlar gelmeye korkuyordu. Ama şimdi en çok tercih edilen alanlardan biri. Ağaçlandırma çalışmaları yaptık. 17 bin 465 ağaç diktik. Çınar, ıhlamur, akçaağaç, süs eriği, süs kirazı, sedir, süs elması, meşe, badem ve söğüt... 


Keçiören'in gündeminden düşmeyen en önemli konu hiç şüphesiz ulaşım sorunu ve metro. Keçiören için metro yeterli olacak mı? Fatih Köprüsü ile ilgili bir gelişme var mı? 


Keçiören'de gerçek anlamda temel sorun aslında ulaşım. Keçiören'den göçün en büyük nedeni de bu. Trafik sorununun 2 nedeni var. Birincisi fiziki yapımız, ilçeyi merkeze bağlayan 2 yol var, başka Cife hiçbir alternatifimiz de yok. İkincisi, buranın çoğunluğunu konutlar oluşturuyor. Burada iş yeri yok, sanayi yok, fabrika yok. Dolayısıyla insanlar çalışmak için ilçenin dışına çıkıyorlar. Bu da mesai saatinde inanılmaz bir hareketlilik kazandırıyor. Bunun en önemli çözüm ayağı metro. Metro bunlar içinde en önemli adım fakat tek başına yeterli değil. Metroyla beraber başka yatırımlara da ihtiyacımız var. Toplu taşımayı kullanan vatandaşları rahatlatacak ama tamamim karşılayacak bir durum değil. Tekerlekli trafiği rahatlatma açısından Fatih Köprüsü ve Kavşağı'nın ortasından bir geçiş daha yapıyoruz. İmar düzenlemeleri tamamlandı. Bu geçiş, Papaz Deresi, Selçuklu Caddesi'nin devamı şeklinde. Konya-Samsun karayolunun, Turgut Özal Bulvarı'nın üzerine çıkacak şekilde bir çalışma olacak. Bu çalışma tamamlandığı zaman da Fatih Köprüsü'nün üzerindeki trafiğin büyük oranda rahatlayacağını hesaplıyoruz. Çünkü Fatih Köprüsü'nün üzerindeki 100 araçtan 50 tanesi, köprünün yapılacağı güzergaha dönüyor. Yarı yarıya bir azalma olacak. Bunun yanında tünel yolların da yapılması lazım. Şu anda Etlik'te hastaneler bölgesi yapılıyor. Burası da ciddi bir trafik yükü getirecek. Bunun da çözülmesi açısından biz hem mevcut metronun genişletilmesini ikincisi yeni tünel yolların yapılmasını arzu ediyoruz. 


Havaalanı metrosunun da Keçiören bağlantılı olması için bir çabanız olmuştu. Bununla ilgili son durum nedir? 


Keçiören metrosunun aynı zamanda havaalanı metrosuna da bağlanması lazım. Bununla ilgili şu anda Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri üzerinde çalışıyor. Siteler ve Altındağ üzerinden geçecek bir hattan da bahsediliyor. Bu şekilde Pursaklar üzerinden bağlantı gerçekleşebilir. Ulaşımı çözdüğümüz zaman diğer problemlerin çözümü de arkasından gelecektir. Keçiören'in potansiyel olarak yeniden ortaya çıkacağı kuzey bölgemiz ulaşımla çok ciddi bir göç alacak ve değerlenecek. Ulaşıma rağmen, Türkiye'de yapılan istatistiklerde en fazla gayrimenkul alım satımı  yapılan yer Keçiören. 


Çukurambar gibi olacak


Keçiören'in girişi bir vitrin özelliği taşıyor. Diğer bölgelere yatırımlar ne durumda? 


"Araç trafiğini rahatlatma açısından Fatih Köprüsü ve Kavşağı'nın ortasından bir geçiş daha yapıyoruz. Bittiğinde Fatih Köprüsü üzerindeki trafik büyük ölçüde rahatlayacak" 


Göreve geldiğimizde orada yapılaşmaya müsait olmayan bir imar planı vardı, yatırımcı girmiyordu. Oranın hareketlenmesi için şehircilik açısından geniş ve donanımlı sosyal donatı alanlarının, yeşil alanların fazla olduğu yeni bir imar gerçekleştirdik. Burası site tarzı yapılaşmaya uygun hale getirildi. İmar çalışmasını tamamlayıp ruhsat vermeye başlamıştık. Parselasyonla alakalı itiraz eden vatandaşın sorununu çözüp yola devam edeceğiz. Bir kişinin itirazına yönelik mahkeme kararı 100 bin nüfuslu yeni bir şehri etkilemiş oldu. 1 buçuk yıldır mahkeme sonuçlanmadığı için lat yapı çalışmaları ilerlemiyor. Ovacık, Çayyolu ve Çukurambar gibi olacak.



Dilvin KAYGUSUZ/Habertürk


Geri Dön