01 / 05 / 2024

Kemeraltı esnafı Taşçılariçi Katlı Otoparkı'nda çalışma yapılmamasına tepki gösterdi!

Kemeraltı esnafı Taşçılariçi Katlı Otoparkı'nda çalışma yapılmamasına tepki gösterdi!

Kemeraltı esnafı, içinde balık halinin bulunduğu Kemeraltı Taşçılariçi Katlı Otoparkı 'nın yıkılmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Büyükşehir 'in hala bir çalışma yapmamasına tepki gösteriyor




Bölgenin çekim merkezi haline gelmesi planlanan alanın çöplük yuvasına döndüğünü, tinerci ve şarapçıların meskeni haline geldiğini belirten esnaf, "Büyükşehir buraya sahip çıksın" diyor.


İzmir'de Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı gibi yapımı yılan hikayesine dönen yatırımlara bir yenisi eklendi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı'nda 866-871-874-876 sokakları arasında kalan balık halinin bulunduğu 4 katlı Taşçılariçi Katlı Otoparkı'nın yıkımını Haziran 2012'de tamamlamasına rağmen bölgeyi cazibe haline getirecek, "Balıkçılar Meydanı" isimli yeni projenin yapımı için bir çivi bile çakmadı. Bu durumdan olumsuz etkilenen çevre esnafı, "Burası turistlerin sürekli kullandığı bir sokak. Kente gelen tüm turistler önce Kızlarağası Hanı'na ardından Kemeraltı Çarşısı'na gidiyor. Bu yolu kullandıkları için kötü manzarayla karşılaşıyorlar. Bu ayıp bizi utandırıyor" dedi.


İçerisinde Balık Hali ve Taşçılariçi Otoparkı'nın bulunduğu yapının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkeme kararıyla yıkılmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yeni bir çalışma yapılmaması esnafın tepkisine neden oldu. Kemeraltı Çarşısı'nın merkezinde bulunan yaklaşık 1700 metrekare büyüklüğündeki alanı çekim merkezi haline getirecek projenin bir türlü tamamlanamaması nedeniyle bu durumun yaşandığı ortaya çıkarken, şikayetlerin artması üzerine Büyükşehir Belediyesi alanı temizleyerek etrafını ahşap panolarla çevirdi. 


3 ayda bitecekti

Kemeraltı esnaflarından Ümit Aydın, "2012 yılında Kemeraltı'nda otopark sıkıntısı varken yıkılan balık hali ile Kemeraltı esnafı hem müşteri kaybetti hem de kocaman çirkin bir meydana sahip oldu. Madem projenizi yapamayacaktınız, neden balık hali esnafını ekmeksiz ve halkı otoparksız bıraktınız. Anıtlar Kurulu'nun da onay verdiği proje, hayata geçtiğinde alanda, balık satış birimleri, balık pişiricileri ve restoranların da bulunduğu yeni bir meydan oluşturulacağı söylendi. Burada oluşturulacak yeni mekanlar ile bölge içerisinde yeni bir toplanma ve buluşma yeri olacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kemeraltı'nın gece yaşantısına katkıda bulunmasının da hedeflendiğini belirtmişti. 3 ay içinde bitecekti ama maalesef 2014 yılı gelmesine rağmen bir çivi çakılmadı" dedi


İşlerimiz alt üst oldu

Bölgede esnaflık yapan İlyas Genyüz, otoparkın yıkılmasının ardından bölgedeki hareketliliğin bittiğini ve bu nedenle işlerinin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Turistlerin yaşanan görüntü kirliliği nedeniyle şaşırdığını kaydeden Genyüz, "Balıkçı hali olarak bilinen ve katlı otoparkın bulunduğu yapı 2 yıla yakın bir süre önce yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi işler haldeki bu yapıyı neden yıktı, anlayabilmiş değiliz. Otoparkın altındaki işyerleri iyi şekilde çalışıyordu, 4 katlı ve 450 araçlık otopark bölgenin yükünü hafifletiyordu. Büyükşehir'in tavrını çözemedik. Alanın boş kalması işlerimizi olumsuz etkiledi. Bölgedeki hareketlilik azaldı. Burası turistlerin sürekli kullandığı bir sokak. Kente gelen tüm turistler önce Kızlarağası Hanı'na ardından Kemeraltı Çarşısı'na gidiyor. Bu yolu kullandıkları için kötü manzarayla karşılaşıyorlar. Bu ayıp bizi utandırıyor" dedi. Genyüz, kokudan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, "Yazın ortaya çıkan koku ve kirlilik hastalıklara davetiye çıkarıyor. Şikayetlerimizin ardından Büyükşehir Belediyesi alanı tahta bariyerlerle çevirdi. Ancak bu kez de çöp sorun arttı" diye konuştu. 


'Buraya sahip çıkın'

Taşçılariçi mevkiinde Çiçekçi dükkanı bulunan Sait Duman ise, "Balık hali kapatılarak atıl halde bırakıldı. Sürekli moloz atılıyor. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sorunlarınızı dilekçeyle bildirin diyor. Yüzlerce şikayet yazısı verdik ama değişen bir durum olmadı. Balık halinde işyerlerim vardı. 15 gün içerisinde apar topar çıkarıldık. Bir ay sonra yeni yerinize geçeceksiniz dediler, 2 yılı aşkın süredir alan boş şekilde bekliyor. Memnun değiliz, çöplerden çok rahatsızız. Büyükşehir buraya sahip çıksın" dedi.

Gıda işiyle uğraştığını anlatan bir diğer esnaf Aziz Polacanlar da, "Gece olduğunda işyerinden çıkarken tedirgin oluyoruz. Her yer karanlık, boş alan tinerci ve şarapçı dolu." dedi.

FATİH ABACIOĞLU


'Belediye çöp atıyor' iddiası

Alanın moloz döküm sahası haline gelmesini eleştiren vatandaşlar, yapılan temizlik çalışması öncesinde Konak Belediyesi'ne ait, belediye logolu çöp torbalarının bile bu alana atıldığını söyledi. Bölge esnafı ayrıca elektrik trafosunun sürekli patladığını ve bu nedenle elektriksiz kaldıklarını kaydederek, mağdur olduklarını dile getirdiler. 



Yeni Asır




Geri Dön