Kenan Yavuz: 15 bin kişiyi işe alacağız!
Azerbaycan petrol şirketi SOCAR’ın Aliağa’daki 5,6 milyar dolarlık rafineri ve liman yatırımı hızla sürüyor. 2018’de tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı’na ise ilk gemi Eylül 2015’te yanaşacak.
Azerbaycan petrol şirketi SOCAR’ın Aliağa’daki 5,6 milyar dolarlık rafineri ve liman yatırımı hızla sürüyor. 2018’de tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı’na ise ilk gemi Eylül 2015’te yanaşacak. 2.700 dönümlük alanda inşa edilen rafineri için bugüne kadar 1 milyar dolarlık harcama yapan SOCAR, 4 yıl boyunca rafinerinin altyapısında 15 binin üzerinde kişi istihdam edecek. Bölgeye ciddi bir ivme getirmesi beklenen rafineri yatırımları şimdiden emlak fiyatlarını da uçurmuş durumda.
SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası’nda devam eden rafineri, liman, nafta ve RES tesisi yatırımları hakkında son gelişmeleri paylaştı.
Taksimetrede son 40 ay
Star Rafinerisi’ndeki son durumu da değerlendiren Kenan Yavuz, programa uygun hareket ettiklerini belirtti, şu bilgileri paylaştı:
“Şu ana kadar öz kaynağımızla 1 milyar dolar harcama yaptık. Altyapı büyük ölçüde tamamlandı. Bütün makine siparişleri verildi. İmar planları ve izinler tamamlandı. Bürokratik süreçler sonuçlandı. Şimdi önümüzde 40 aylık bir dönem var. Taksimetre çalışıyor. 40 ay sonra rafineri işlemeye başlayacak. Bu 4 yıllık dönemde de Aliağa’da büyük hareket olacak. Rafinerinin alt yapısında 15 bin insan çalışacak. Şu anda Aliağa’da emlak fiyatları iki katına çıkmış durumda. Kiralar yükseldi. Biz 2018’de 15 milyar dolarlık ciromuz ile Türkiye’nin en büyük ikinci şirketi olacağız. 2023’te ise hedef Türkiye’nin bir numarası olmak. Onun için çalışıyoruz.”
İlk gemi Eylül 2015’te
2018’de tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı’nın ise 2015’in Eylül ayında hizmete gireceği bilgisini aktaran Kenan Yavuz, “Liman, yatırım hamlemizin sonuçlanacak ilk halkası olacak. Bizim için önemli bir aşama. Liman, 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle devreye girecek. Bu Alsancak Limanı’nın iki katı. 700 metrelik iki büyük gemi aynı anda buraya yanaşabilecek. Alsancak Limanı’na giremeyen 11 bin TEU’luk gemiler yanaşabilecek. Otoyol çıkışı, tren yolunun etkin hale gelmesi, İzmir-İstanbul otoyol projesinin bir ayağının Aliağa’ya bağlanmasıyla birlikte İzmir için altyapı devrimi oluyor. Hem İzmir trafiğini rahatlatması anlamında, hem de kentsel dönüşüm noktasında önemli bir hamle” diye konuştu.
Demire aşkı anlamıyorum
İzmir Alsancak Limanı ile ilgili yine çarpıcı açıklamalarda bulunan SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İzmirliler’in konteyner ve demire olan aşkını anlayamadığını dile getirdi. Geçtiğimiz hafta Alsancak Limanı’na yanaşan 4 kruvaziyer gemi ile kente gelen turistleri tebrik eden Kenan Yavuz, şöyle devam etti:
Turistleri kutlamak lazım
“Gemilerden biri konteyner bölümüne yanaştı. Bu kadar engellemeye rağmen İzmir’e geldikleri için gerçekten kutlamak lazım onları. Ben 400 milyon dolar harcayarak liman yaptım. Onun için bu konuda konuşmaya hakkım var. İzmirli iş adamları ise ‘devlet harcasın, biz konuşalım’ diyor. Ben hiç değilse kendim harcadım, konuşuyorum. Siz de harcayın konuşun. Çok meraklılarsa Alsancak Limanı’nı İzmir iş dünyası alsın.”
Mutlaka tartışılmalı
Alsancak Limanı’nın konteyner bölümünün kapatılması konusunu artık İzmir’in çok daha etkin bir şekilde tartışması gerektiğini belirten SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, “Bir alternatif oluşuyor ve İzmir için de bir fırsatı beraberinde getiriyor. Demir yığınlarını, kamyon filolarını İzmir’in göbeğine sokmamın kime ne faydası var. Sadece Petkim Limanı değil, Aliağa’daki diğer limanlarla birlikte 2,5 milyon TEU’luk bir kapasite oluşuyor. Bu da 2023’e kadar bölgenin ihtiyacını karşılıyor.
Artık alternatif var
Gerekli demir ve karayolu altyapısının tamamlanmasıyla birlikte de ihracatçı ya da ithalatçıya ek bir maliyet ve zaman kaybı da olmayacak. Eskiden alternatif olmadığı için belki sıcak bakılmıyordu, ama artık alternatif var. Alsancak Limanı, muhteşem kruvaziyer ve yat limanı olur. Hükümet kanadıyla da bu düşüncemi paylaştım. Onlar da makul ve mantıklı yaklaşıyor. Şu anda bir liman lobisinin direnci var. Ama eninde sonunda bu alışkanlıktan vazgeçecekler. İzmir hızlı bir sıçrama ve atlama yaşıyor. İçinde olduğumuz için bunu hissedemeyebiliriz. Bir de demir yığınlarından kurtulursa İzmir’i kimse tutamaz” diye konuştu.
ENERJİDE DALGALANMA
Kenan Yavuz, rüzgar santrali yatırımlarının da devam ettiğini 51 megavatlık yatırımın Petkim Limanı ile birlikte Eylül 2015’te ilk fazının devreye gireceğini belirterek, “Petkim’in kapasitesi yüzde 13 artıyor. 120 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Bu ay sonunda devreye giriyor. Yarımadanın enerji ihtiyacı 300-350 megavata ulaşıyor. Böyle olunca da enerji üretim kabiliyetinizi artırmanız gerekiyor. Enerjide en ufak dalgalanma olmaması adına yatırımlarımız sürüyor” dedi.
ÇEVREYE SAYGI
Aliağa’daki sanayi yoğunluğuyla ilgili tereddüt ve eleştirileri de değerlendiren Kenan Yavuz, şöyle devam etti: “Sanayi yoğunluğu açısında bizim yatırımlarımız bittikten sonra bile Aliağa’nın 3-4 kat yatırıma ihtiyacı var. Burada önemli olan sanayi yoğunluğu değil. Yapılan yatırımın teknolojiyi kullanımı ve çevreye olan saygısı. Buna dikkat etmek lazım. Biz olayı bu açıdan değerlendiriyoruz.”
Yenigün