02 / 05 / 2024

Kent planlaması nasıl yapılır?

Kent planlaması nasıl yapılır?

Ülke çapında yapılan ve kent düzenini sağlayan kent planlaması nasıl yapılır? Detayları haberimizde...



Kent planlaması nasıl yapılır?

Planlama, belirlenen hedeflere varmak üzere stratejiler geliştirmek, uygulamak ve sonuçlarını denetlemek eylemi olarak ifade ediliyor. Planlama, her işin içinde olduğu gibi kent düzenlemesinde de söz konusu oluyor. Peki buna göre kentsel planlama nasıl yapılır bir diğer deyişle kent planlaması nasıl yapılır, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kent planlaması, dar anlamda belediye ölçüsünde yapılan fiziksel planlama olarak ifade edilirken; geniş anlamda ise şehircilik ve kentbilim terimlerinin karşılığı oluyor.


Kentsel planlama olarak da ifade edilen kent planlaması, kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunların fiziksel gelişmelerini biçimlendiren planlamaya deniyor.


Amerikalı şehirci Thomas Adams'a göre kent planlaması, "Toplumsal ve ekonomik gereksinmeler göz önünde bulundurularak kentlerin fiziksel gelişmelerinin belirlenmesine yön veren bir bilim, bir sanat ve politik bir etkinlik."tir.


Bölge planlaması

Bölgesel planlama olarak da ifade edilen bölge planlaması, bölge çapında yapılan fiziksel planlamaya deniyor.


Fiziksel planlama

Ülke, bölge, şehir ya da kent ölçüsünde yapılan yerleşme planlamasına deniyor.


Ülke planlaması

Ülkesel planlama olarak da ifade edilen ülke planlaması, kentler, bölgeler ve ülke çapında yürütülen planlamaya deniyor. Günümüzde yalnızca belediye ölçeğindeki planlama artık geçersiz hale gelmiş, planlama kent, bölge ve ülke çapında yürütülmek zorunda olmuştur. Buna göre ülke planlaması, ülke çapındaki şehirciliği kapsıyor.


Savunucu planlama

ABD'de 1955 yılında ortaya çıkan, birtakım kentsel sorunları plancıların, orada yaşayanlarla birlikte çözüp planlayarak yerel yönetimlere kabul ettirme çabalarını içeren planlamaya deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön