Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!
Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kaya Özgen bugün kaleme aldığı yazısında kentsel dönüşümde önceliği olan konutların deprem riskine göre sıralanması gerektiğini kaydetti. İşte Özgen'in kentsel dönüşüm projelerine dair dikkat çektiği noktalar.
17 Ağustos 1999 tarihli Marmara Depremi derslerle doludur. Yaşanan büyük can ve mal kayıplarının yanında ülke ekonomisinin de büyük bir yıkım yaşadığı bilinmektedir. Deprem bölgelerinde göçen sanayi siteleri nedeniyle binlerce insanımız işsiz kalmıştır. Depremin merkez üssünden 130 km uzaktaki kentimizde de kayda değer can ve mal kayıpları yaşanmıştır.
İstanbul’un durumu
Deprem sorunu kapsamında İstanbul’un durumu özeldir. Şöyle ki, ülkenin en büyük yatırım ve üretim kaynakları kent içinde, çevresindedir. Bunun yanında diğer kentlerimizde deprem olduğu zaman İstanbul’un geniş olanaklarıyla yardıma koşulmakta ve destek olunmaktadır. Buna karşın olası İstanbul depreminde kent dışında yardım edecek/destek olacak yeterli güç yoktur. Bu nedenle İstanbul kendi sorununu kendi çözmek zorundadır. Yılların birikimiyle ortaya çıkan/biriken sorunları çözmek kentin yerel yönetiminin kapasitesini aşmaktadır; bu durumda yaşanan/gözlenen tartışmaları bir yana bırakarak, merkezi yönetimin/devletin desteğiyle çözüm aranması zorunlu görünmektedir. Bu bağlamda bir tür seferberlik ilan edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu yoldan merkezi yönetimin meslek odalarıyla tartışmaları erteleyerek, yerel yönetimle birlikte büyük bir organizasyonla kentteki niteliği belirsiz/riskli binaların tespitinin yapılması, böylece sorunlu yapıların belirlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır.
Belirtilen büyük sorunlara karşı, yerinde bir kararla, kentsel dönüşüm uygulaması devreye sokulmuştur. Ancak bu da kısa sürede amacından saptırılmış, rantsal dönüşüme evrilmiştir. Buna karşın gözlenen sapmaların ışığında alınacak önlem ve yapılacak düzenlemelerle yasanın amacına uygun şekle dönüştürülmesi mümkün ve gerekli görünmektedir.