03 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kaya Özgen bugün kaleme aldığı yazısında kentsel dönüşümde önceliği olan konutların deprem riskine göre sıralanması gerektiğini kaydetti. İşte Özgen'in kentsel dönüşüm projelerine dair dikkat çektiği noktalar.



Yenileme ya da güçlendirme

Mevcut koşullarda depreme hazırlık kapsamında, kusurlu binaların yenilenerek ya da güçlendirilerek değerlendirilmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Halkımızın yenileme yönüne çekilmesi için konunun uygun kredilerle özendirildiği bilinmektedir. Böylece güncel malzemelerle (beton, donatı, katkılar) son derece güvenlikli binalar yapılması mümkün olmaktadır. Bu bağlamda gelişen beton teknolojisi ve yüksek dayanımlı/nervürlü donatıların büyük olanaklar sağladığı gözetilmelidir. Bu kapsamda İBB ve ilçe belediyeleri de söz konusu yenilemeleri özendirmek için olabildiğince olumlu kararlar almakta, plan notlarını geliştirmektedir. Şöyle ki halkımızın en büyük kaygısı olan hak kayıplarının olmayacağına ilişkin kararlar alınmakta ve duyurulmaktadır. Dahası söz konusu yenileme yoluyla, binaların bodrum katlarında oluşturulacak otoparklarla, kentin en büyük sorunlarından birinin az da olsa hafifletilmesi mümkün olacaktır. İşin mali yönüne bakıldığında da yenilenen konutun değerini ikiye katladığı bilinmektedir.

Gelişen bilgilerin ışığında güvenli yapılar yapma kavramında kapsamlı ilerlemeler olmuştur. Şöyle ki konut yapıları için bile, taşıyıcı iskeletin mümkün olduğunca düzenli çerçevelerle oluşturulması ve perde duvarlarla desteklenmesi önem kazanmıştır.

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Daha önce de değinildiği üzere kentteki eski binaların, yapısal güvenlik açısından sorunlu olduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda denizden çekilen agrega ile (elenmeden, yıkanmadan) üretilen betonların son derece yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir. Bunun yanında hurda demirlerle üretilen, niteliği belirsiz donatılar durumu daha da olumsuz kılmaktadır. Böylesi binalarda, betondaki tuzlu karışım nedeniyle donatı korozyonu oluşmakta, zaman zaman donatının yok olduğu gözlemlenmektedir. Bu olumsuzluğa havasız, rutubetli bodrum katlarında daha da sık rastlanmaktadır. Hele bodrum katlarında oluşturulan su depolarına inen ya da depo perdeleriyle bitişik kolonlarda durum daha da vahimdir.


Geri Dön