07 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kaya Özgen bugün kaleme aldığı yazısında kentsel dönüşümde önceliği olan konutların deprem riskine göre sıralanması gerektiğini kaydetti. İşte Özgen'in kentsel dönüşüm projelerine dair dikkat çektiği noktalar.



Eski binalarımızda bir başka sorun yapım ve sistem sorunlarıdır. Bu kapsamda kısmi asma katlar, kısa kolonlar, bina köşelerindeki dışmerkez perdelerin yaşanan depremlerde büyük hasar ve göçmelere yol açtığı saptanmıştır. Benzer şekilde önemli bir hasar nedeni de aralarında derz boşluğu bırakılmadan yapılan bitişik nizam binalardır. Böylesi binaların depremde çarpışmaya bağlı hasar ve göçmeleri önlemek için aralarda derz boşluğu bırakılması gereği yenilemeyi zorunlu kılmaktadır.

Belirtilen kapsamlı olumsuzluklar nedeniyle eski binaları güçlendirerek değerlendirme olanakları son derece sınırlıdır. Kullanım süreci içinde gerçekleştirilen bilinçsiz müdahaleler daha da olumsuz bir durum yaratmaktadır. Çoğunlukla başta gelen yetersizlik olarak gözlenen kolonlarda yapılması gereken mantolama benzeri uygulamalar konutların konforunu zedelemekte, alan kayıplarına yol açmaktadır.

Kentsel dönüşümde deprem riskine dikkat!

Güçlendirme çalışmaları, bu amaçla hazırlanacak uygun bir projeye dayalı olarak gerçekleştirilmelidir. Bu amaçla önce tabandaki zemin tespit edilmekte, sonra da mevcut betondan alınan karotlarla beton kalitesi saptanmaktadır. Eski binalardaki düşük beton kalitesi ve niteliksiz/yetersiz donatılar, tasarlanan güçlendirmenin kapsamını artırmaktadır. Öyle ki her elemana müdahale edilmesi gereken durumlarla sıkça karşılaşılmaktadır; bu da yapım maliyetini artırmakta, yenileme cihetine gidilmesini gerektirmektedir. Kaldı ki hem deprem güvensizliği hem de mülkün değeri açısından yenilemenin öne çıktığı gözetilmelidir. Böylesi güçlendirme çalışmaları kapsamında maliyet, yenileme maliyetinin yüzde 40’ını aşıyorsa yenileme cihetine gidilmesi önerilmektedir. Bu kapsamda tarafımızdan yürütülen çalışmaların ışığında, taşıyıcı sistemin ve malzemenin (beton, donatı) durumlarına da bağlı olarak yenileme seçeneği ağır basmaktadır. Hele taşıyıcı sisteme müdahale edilen durumlarda (kolon kaldırma, kolon ekleme vb.) yenileme seçeneği daha da önem kazanmaktadır. Bu bağlamda İBB ve ilçe belediyelerinin konuya ilişkin yapıcı karar ve özendirmelerinin de hesaba katılması yararlı görünmektedir.

Sonuç olarak kentlerin, özelde İstanbul’un depreme hazırlanmasının ülkenin “beka sorunu” olduğu kabul edilerek bir an önce uygulamaya geçilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Beklenen İstanbul depremi kapsamında zamanın giderek daraldığı da gözetilmelidir."

Murat Kurum: 20 yılda 3 milyon konut dönüştürdük!

Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar 2022 hangileri? İşte banka listesi...

Kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi? Ev kiradaysa yardımı kim alır?


Geri Dön