04 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür?

Kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür?

Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Murat Akıncı, kentsel dönüşümdeki güven sorunlarını ve bu sorunların nasıl aşılacağını kaleme aldı. Peki kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür? İşte o sorunun yanıtı...



Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Murat Akıncı, "Özellikle 6306 sayılı kanun ve yönetmelikler bu konuda son derece ayrıntılı düzenlemeler getirdi. Uygulama imar planlarına parsellerin toplulaştırılması durumunda “ilave artışlar” kondu. İlave finansman imkanları getirildi. Fakat arzu edilen alan bazlı, hiç değilse ada bazlı dönüşüm örnekleri son derece sınırlı" şeklinde konuştu. İşte 'Kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür?' sorusunun yanıtları...

1. Riskli Alan vasfında olan pek çok yerde; yıllara sari mülkiyet ve kısıtlılıklar var. Sadece bunların çözümlenip KKİS aşaması gelmesi dahi yıllar alabilmekte.

2. Yerel özelliklerden bağımsız her bir 1/1000 lik uygulama imar planında mahalle bazlı dahi farklılıklar ve özellikler var. Bu durumun sadeleştirilmesi gerekiyor.

3. Kentsel dönüşüm artışlarının toplulaştırmayı teşvik edecek ama asgari alan ölçeğinde yeniden tanımlanması gerekiyor.

4. Hak sahiplerinin “en doğru en verimli kullanım kabullerine göre hazırlanmış öneri projelerde” GERÇEK HAKLARINDAN EMİN OLMALARININ sağlanması gerekiyor. Bu durumu özel sektörün yetersiz ve çelişkili çalışmalarının insafına terkedilmemesi gerekiyor. Vatandaş bilmeli ki; hak sahibi olduğu alanın mevcut imar hakları toplamda bunun yapılması sağlamakta ve bu toplamı kendi özelinde arzu ettiği gibi değerlendirebilir.

5. Kentsel dönüşüm artışları ile yapılan teşvikler doğru bir şekilde aktarılmalı ve bu yerel yönetimlerin asli görevi.

Kentsel dönüşümde güven sorunu nasıl çözülür?

6. Riskli alan ilan edilmesine dönük uygulama altlıkları çok ciddi bir zaman ve maliyet içeriyor. Mahallenin yolundan, kaldırımından, çöpünden sorumlu ise aynı zamanda yerel yönetim riskli yapı ve riskli alanların tespit çalışmasını gerekirse dışarıdan hizmet alarak yapmalı.

7. Riskli alan ilan etme süreci kolaylaştırılmalı ama hak kayıplarına karşı yüksek teminatlarla korunması sağlanmalı.

8. Riskli alan ilanı sonrası süreç hukuki korumaya alınmalı, zaman kaybı dolayısıyla oluşabilecek riskler yönetilebilmeli. Riskli alan ilan edilen alan; yapılan çalışma maliyetlerinin üstüne tekliflerle yeterli sayıda, nitelikli yatırımcıya açılmalı. Yerel Yönetimler kontrol ve koordinasyon işlevini görmeliler.

9. Bölgesel dönüşüm eylem planları plan olarak kalmamalı. Yıllık bir ilerleme oranına bağlanmalı.

10. Mevcut kentsel alanlarımız her ne kadar niteliksiz konut stoku dolayısıyla farklı bir değer analizine dahil edilse dahi unutulmamalı ki; bu alanlar proje geliştirme değeri olarak mevcut değerinin çok üzerinde kapasiteye sahiptir.

11. Hak sahiplerinin kentsel dönüşüme güveninin tesisi; özel sektörün faaliyetlerinden ibaret olamaz. Bu güveni tesis edecek mevzuat ve uygulamaların yapılması gerekiyor.

12. Hak sahiplerinin kentsel dönüşüm sonrası kimi yerlerde onlarca kat değer artışını elde edeceği bir realiteye rağmen bu konuda “dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan da olma” güven sorunu özde düzenlemeler ile giderilmelidir. Müteahhitlerin sınıflandırılması, teminat düzenlemeleri, satış hisse devri ve diğer düzenlemeler ne yazık ki bu konuda “bir olumsuz örneğin yıktığı kağıttan güven kaleleri olmaktan öteye geçmiyor.

13. Yerel yönetimlerin asli görevlerinden biri “kentsel dönüm süreçlerinde teknik olarak bilgilendirici, halka güven tesisinde önceleyici, teşvik edici devamında kolaylaştırıcı ve koordinasyon sağlayıcılık” olmalı.

14. Oluşturulacak her proje kendi finansman imkanları sağlayacaktır. Hatta finansman belki de en son ele alınacak madde olacaktır. Tabi ki eğer proje geliştirme sistematiği takip edilir ise.

Konut kredisinde şok değişiklik! Konut kredisi faizleri yükseldi mi? Bankalar açıkladı! 

Tüketici ve konut kredilerine sigorta düzenlemesi geliyor! 1 Ocak'ta resmen başlıyor!

Konut olarak satılan işyeri ve ofiste KDV farkı geri alınacak


Geri Dön