06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde öncelik binaların güvenilirliği!

Kentsel dönüşümde öncelik binaların güvenilirliği!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, yeni yapılacak dönüşüm çerçevesindeki binaların görsellik kapsamını ikinci plana atılmasını, güvenirliliğin ön planda tutulmasını belirtti.



17 Ağustos Depremi'nin acı yıldönümü yarın. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, şehirde 7-8 bin binada 25 bine yakın sıkıntılı daire hatırlattı. Asrın felaketinden sonra hangi dersler alınıp hangi önlemlere başvurulduğunu sordu. 


HOŞ KARŞILAMAYIZ 

Yaklaşık oturak belirli bir süreçle tekrarlanan deprem felaketinin unutulduğunu hasarlı binalar ve en önemlisi efe Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan, bu şartları sağlamayan binaların tehlike boyutunu büyüttüğünü dile getiren İMO Sakarya Başkanı Hüsnü Gürpınar, kamunun yani yetkililerin önlem için yaptıklarını sordu. Gürpınar "İnsanlar yaşadıklarını çok çabuk unutuyorlar. Bunu normal karşılamalar bile bizleri yönetenlerin unutmalarını hoş karşılayamayız. Yetkililer mutlaka gereken tedbirleri almalıdır" diye konuştu.

 

DEPREM YÖNETMELİĞİ 

Tekrar böyle bir doğal afet yaşanırsa güveniliksiz binalar yüzünden çok can kaybının olabileceğini hatırlatan Gürpınar, "Orta hasarlılardan geçtik, şehrimizde Yeni Deprem Yönetmeliğine göre güvenliksiz olan binalar incelenerek yeterli güçlendirme yapılarak güvenli hale getirilmelidir. Kamu binaları da dahil olmak üzere herhangi bir önlem göremiyoruz. Yeni yapılan inşaatlarda bile Deprem Yönetmeliği gerektiği gibi incelenmiyor" dedi. 


GÖZ ÖNÜNDE OLMALI 

İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar son dönemlerdeki Kentsel Dönüşüm konularında da önemli konulara parmak bastı. Yeni yapılacak dönüşüm çerçevesindeki binaların görsellik kapsamını ikinci plana atılmasını, güvenirliliğin ön planda tutulmasını belirterek, "Birinci önceliğimiz yapılacak kentsel dönüşümlerde güvenliğin dikkate alınmasıdır. Bu saatten sonra gerek kentsel dönüşüm kapsamında, şahsi ve kamu binalarında, gerekse diğer sosyal alan ve binalarda Yeni Deprem Yönetmeliği sürekli göz önüne alınmalıdır' diye konuştu. 


Yeni Sakarya


Geri Dön