05 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüme yönetmelik ayarı!

Kentsel dönüşüme yönetmelik ayarı!

Kentsel Dönüşüm Yasası uygulama yönetmeliğinde değişikliği yapıldı.Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara çeki düzen getirilirken, usulsüzlük yaparak uyarı alan kuruluşların yeniden usulsüz davranışlarının tespit edilmesi halinde lisansları iptal edilecek.



Türkiye için hayati öneme sahip olan kentsel dönüşüm konusunu düzenleyen Kentsel Dönüşüm Yasası uygulama yönetmeliğinde değişikliği yapıldı. Yapılan değişiklikle, riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara çeki düzen getirilirken, usulsüzlük yaparak uyarı alan kuruluşların yeniden usulsüz davranışlarının tespit edilmesi halinde lisansları iptal edilecek... 


Kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan duraksamaların önlenmesi için Uygulama Yönetmeliği'nin bazı maddeleri değişti. 

Değişiklikler kapsamında, öncelikle riskli yapı tespiti yapan lisanslı kuruluşlarda özel eğitim almış mühendisler bu tespitleri yapabilecek. 


Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlar, eğer gerçeğe aykırı olarak, risksiz bir yapının riskli veya riskli bir yapının risksiz olarak tespit edilmesi uygulaması yapmış ise lisansları iptal edilecek. 

Yeni düzenleme ile artık inşaat halinde olup ikamet edilmeyen, metruk, yıkık ve yapı bütünlüğü bozulmuş binalara risk raporu düzenlenmeyecek. 

Bu yapılar yüzde 17 KDV muafiyeti ve tapu ve inşaat harcı muafiyeti şeklindeki toplamda yaklaşık yüzde 23'e varan kentsel dönüşüm teşviklerinden yararlanamayacak. Bazı kişiler kentsel dönüşüm fırsatçılığı yapıp, yeni inşaatlarda devleti yüzde 23 gelir kaybına uğratıyordu. Bu kaçak önlendi. 

Neler değişti? 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören yeniden düzenlenen Uygulama Yönetmeliği ile getirilen değişikliklerle ilgili uygulamadan kaynaklanan aksaklık ve duraksamaların giderildiğini, 'kervan yolda düzelir' ilkesi doğrultusunda kentsel dönüşümde küçük ayarlamaların bundan sonra da süreceğini belirtti. 

Öngören, Uygulama Yönetmeliği ile getirilen değişiklikleri şöyle özetledi: • Kiracıların risk tespit raporlarından haberdar edilmesi sistemi getirildi. 

Yönetmelik değişikliği ile mal sahiplerine risk tespit raporu ile ilgili durumu kiracılarına da bildirmek yükümlülüğü getirildi. 

• Riskli alanlarda yapılacak kentsel dönüşümde birden fazla konut ve işyeri alacak olanlar, katkı payı ödenmesi halinde bu bedeli devlete taksit ile ödeyebilecek. Eski düzenlemede vatandaşın alacağı mülke katkı payı peşin olarak devlete ödeniyordu. 

• Apartman ve sitelerde çoğunluk 2/3 ile yıkıp yapmaya veya müteahhide karar alınması aşamasındaki noter tebligatıyla diğer mülk sahiplerini toplantıya davet etme zorunluluğu kaldırıldı. Bu tip toplantılar iadeli taahhütlü posta ile çağrı gönderilerek veya elden imza ile davet yazısı verilerek yapılabilecek. 

• Tapunun elinde olan, kentsel dönüşümde ifraz, terk ve tevhid işlemleri yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlüklerine verildi. 

• Zemini riskli alanlarda inşaat yasağı sebebiyle, arsa sahibi buradaki imar hakkını başka bir yerdeki arsada kullanabilecek. 

• Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılan daire ve dükkanların sahiplerine veya müteahhide devri esnasında tapu harcı ve belediyedeki diğer harçlar alınmayacak.. 


Ekonomist Mortgage





Geri Dön