23 / 12 / 2024

Kıbrıs'ta emlak piyasası karışık!

Kıbrıs'ta emlak piyasası karışık!

Emlakçılar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Kimi emlakçılar, dövizin yükselmesine rağmen piyasadaki hareketliliğin devam ettiğini belirtirken bazı emlakçılar ise yerli piyasadaki alım gücünün durma noktasına geldiğini söylüyor.



Emlak sektörü temsilcileri, dövizin yükselmesine rağmen piyasadaki hareketliliğin devam ettiğini belirtti. Bazı emlakçılar ise yerli piyasadaki alım gücünün durma noktasına geldiğini savundu.

YENİDÜZEN, emlak sektöründeki temsilcilerle görüştü, piyasanın nabzını tuttu.

Türk tapulu arazilere olan ilginin arttığını söyleyen emlakçılar, özellikle Girne bölgesindeki hareketliliğin devam ettiğini, diğer bölgelerle ilgili değişiklik yaşanmadığını ifade etti.

Bazı emlakçılar, vatandaşların inşaat yapmaya güvenmediğini, bir kısım vatandaşın ise mecburi sebeplerle ufak tefek yatırımlar yaptığını belirtti.


“İmar yasağı kaldırılmalı”

Öte yandan emlakçıların bazıları imar yasağının kaldırılması gerektiğini savundu.

Emlakçılar, Haspolat, Gönyeli’nin bir bölümü, Hamitköy ve Kanlıköy’de imar yasağının bulunduğunu belirterek, arsa fiyatlarının bu duruma bağlı olarak değişikliğe uğradığını ve arttığını dile getirdi.

Örneğin Mağusa’da ‘imar yasağı’ bulunmaması nedeniyle arsa fiyatlarında değişiklik yaşanmadığını belirten emlakçılar, şehrin büyüdüğünü, vatandaşların emlaklarını sattığını söyledi.

Emlakçılar ayrıca İmar Planı’nın tüm bölgelerde uygulanması gerektiğini dile getirdi.


“TC kökenli vatandaşların güvenlik soruşturulmasının kalkması olumlu yansıdı”

Emlak sektörü temsilcileri ayrıca geçtiğimiz yıllara göre Kıbrıs’tan ev almak isteyen Türkiye uyruklu vatandaşların güvenlik soruşturması prosedürünün kalkması ve daha kısa surede ev satın alma izni çıkarabilmesinin piyasaya olumlu yansıdığını dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs’taki ev fiyatlarının diğer ülkelere göre daha cazip olduğunu belirten sektör temsilcileri,

İngiltere dışında farklı ülkelerden de Kıbrıs’a ilginin çoğaldığını aktardı.



---------------------------------------------------


Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur: “Canlanma var”


Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, geçmiş yıllara oranla özellikle son 4 yıldır emlak piyasasında ‘canlanma’ yaşandığını dile getirdi.

Sungur, özellikle Girne bölgesinde bir hareketlilik yaşanmasına rağmen Lefkoşa bölgesinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

Türk tapulu arazi fiyatları ile imara açık olan bölgelerde hareketlenmelerin görüldüğünü ifade eden Sungur, buna rağmen Haspolat, Gönyeli’nin bir bölümü, Hamitköy ve Kanlıköy’de imar yasağının olduğunu vurguladı.


“Yabancıların mal alımı istenilen düzeyde değil”

Yabancıların mal alımının 2008 yılında durduğunu, şu anda az da olsa canlılık yaşandığını kaydeden Sungur, ancak bu oranının istenilen düzeyde olmadığını belirtti.


“Arsa fiyatları uçtu”

Sungur,2000 yılında 8 bin sterlin ile 10 bin sterlin arasında değişen arsa fiyatlarının şu anda ‘tavan’ fiyata ulaştığını kaydederek, Girne’de şu anda Türk tapulu arazilerinin satış fiyatının 120 bin sterlin ile 130 bin sterlin arasında değiştiğine dikkat çekti.

Öte yandan Mağusa’da arsa fiyatlarının yükselmeme nedenini ise imar yasağının bulunmamasına bağlayan Sungur, “bu bölgede şehir büyüyor. İnsanlar mallarını satmak istiyor” dedi.

Sungur, emirname ve imar yasaklarının kaldırılması gerektiğine işaret ederek, bu bağlamda Fasıl 96 Yasası’na geri dönülmesinin şart olduğunu vurguladı.



-------------------------------------------------------


Hakan Oran Ltd Yetkilisi Hakan Oran: “Döviz arttı, alımlar durdu”


Hakan Oran ise emlak piyasasının kötü bir dönemden geçtiğini söyleyerek, sektörde büyük bir durgunluğun yaşandığını belirtti.

Dövizin yükselmesi nedeniyle ‘olmayan satışların’ durma noktasına geldiğini savunan Oran, alımların da durduğunu söyledi.

Oran, emirnameler konusunda adım atılması gerektiğini savunarak, ülkenin emirnamelerle yönetilmeyeceğini kaydetti.

Şu anda en fazla Türk emlağının tercih edildiğini söyleyen Oran, vatandaşların inşaat yapmaya güvenmediğini, bir kısım vatandaşın ise mecburi sebeplerle ufak tefek yatırımlar yaptığını belirtti.


“Atıl durumdaki inşaatlar değerlendirilmeli”

Oran özellikle atıl durumda olan inşaatların değerlendirilerek bu alanda ayrı bir piyasa yaratılması gerektiğini ifade ederek, yabancıların bu inşaatlara yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İmar planı konusunda da adım atılmasının şart olduğunu belirten Oran, “imar planı hayat bulana kadar birçok yerde iş işten geçebilir” dedi.

Bunun yanı sıra Oran, Kıbrıs Sorunu’nun inşaat sektörünü ciddi şekilde etkilediğini dile getirerek, özellikle Orams Davası ve Annan Planı döneminin ardından piyasada sıkıntıların yaşandığını sözlerine ekledi.



--------------------------------------------------------


Döveç Construction Yetkilisi Serkan Şenöz: “Yerli piyasada satış yok”


Öte yandan Döveç Construction Yetkilisi Serkan Şenöz ise dövizde yaşanan yükselme nedeniyle yerli piyasadaki satışların durduğunu söyledi.

Şenöz, dövizdeki hareketliliğin devam etmesi halinde bu yılki satışların geçtiğimiz yıla oranda daha da kötüye gideceğini savundu.

Piyasada hareketlenme yaşanması için kilit noktanın döviz olduğunu vurgulayan Şenöz,satışların döviz üzerinden yapılmasının yerli halkı korkuttuğunu belirtti.

Şenöz, Ocak ve Şubat ayında az da olsa emlak satışlarının yapıldığını kaydederek, yabancıların özellikle Mağusa’da DAÜ yakınlarındaki binaları satın alarak, şirketleri aracılığıyla kiralamayı tercih ettiklerini ifade etti.


---------------------------------------------------------


Emlak-Extra Direktörü Ziya Toygan: “Piyasa, dövize rağmen hareketli”


Emlak-Extra Direktörü Ziya Toygan, emlak piyasasının döviz kurlarının yükselmesine rağmen hareketli olduğunu söyledi.

Özellikle Girne merkeze olan talebin devamlılık gösterdiğini söyleyen Toygan, geçtiğimiz yıllara göre Kıbrıs’tan ev almak isteyen Türkiye uyruklu vatandaşların güvenlik soruşturması prosedürünün kalkması ve daha kısa surede ev satın alma izni çıkarabilmesinin de piyasaya olumlu yansıdığını belirtti.

Toygan, TL kazanç sağlayan kişilerin  kur yükselmesinden etkilendiğini söyledi.


“Yabancı yatırımcı sayısı azaldı ancak…”

Öte yandan geçmiş yıllara göre ev satın alan yabancı sayısının azaldığını ifade eden Toygan, buna rağmen, Kuzey Kıbrıs’taki ev fiyatlarının diğer ülkelere göre daha cazip olduğunu, yazlık veya yatırım amaçlı ev alanları cezp ettiğini kaydetti.

Toygan, İngiltere dışında farklı ülkelerden de Kıbrıs’a ilginin çoğaldığını sözlerine ekledi.


Yeni Düzen


Geri Dön