05 / 05 / 2024

Kıdem tazminatına zam geldi! 2022 yılı kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatına zam geldi! 2022 yılı kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

EYT için geri sayım başlarken en kıymetli özlük haklarından biri olarak bilinen kıdem tazminatı hesabı da önem kazandı. Peki, kıdem tazminatı nedir? Hangi şartlarda alınır? Nasıl hesaplanır? Tavanı neye bağlıdır? Ödeme süresi nedir?



HAMİLELİK VE DOĞUM KAPSAM DIŞINDA 

Evliliğin ardınan 1 sene içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadının, başka bir yerde yeniden çalışmasına herhangi bir engel bulunmuyor. Diğer taraftan hamilelik ya da doğum sebebine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş oluyor.

Çocuklu aileler dikkat! Başvuran PTT den 600 TL alacak! Hemen başvurun! İşte başvuru detayları...PRİM GÜNÜNÜ DOLDURURSA... 

Kadınların istifayla kıdem tazminatı alabileceği farklı yollar da bulunuyor. Bunlardan en ilgi çekeni ise emeklilik hakkı oluyor. 8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 sene 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren kadın çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını alarak işverene verip istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 9 Eylül itibarıyla işe girenlerde ise iki koşul aranıyor. Bunlar; ya 7000 gün prim süresi dolacak ya da 25 senelik sigortalılık süresiyle birlikte en az 4500 gün prim ödenmiş olacak.

Çocuklu aileler dikkat! Başvuran PTT'den 600 TL alacak! Hemen başvurun! İşte başvuru detayları...İŞYERİ TAŞINIRSA İSTEYEBİLİR 

Çalışmakta olduğu işyeri, bir belediye (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) sınırını aşacak şekilde taşınırsa, kadın işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi bulunmuyorsa yeni adrese gitmek zorunda değil. Böyle hususlarda da hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren, işçilerine kıdem tazminatı ödemek zorunda kalıyor. Başvuru 6 işgünü içinde gerçekleştirilmeli. Yine işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli olursa, işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. Eksik ve zamanında ödenmeyen ücret nedeniyle istifa durum da kıdem tazminatına hak tanır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön