29 / 04 / 2024

Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?

Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?

Konut kiralama bedelinde yapılacak artışlarda Borçlar Kanunu hükümlerine göre ÜFE oranları baz alınıyor. Peki, Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor? İşte kira artışı hesaplamalarında ÜFE oranları...



Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?

Konut kiralama bedelinde yapılacak artışlarda Borçlar Kanunu hükümlerine göre ÜFE oranları baz alınıyor. Ancak ÜFE oranlarında hangi oranların hesaplamaya dahil edileceğine yönelik bir netlik bulunmuyor.


Kanunda yalnız "Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." şeklinde hüküm yer alıyor.


Buna karşın konut kira artış hesaplamalarında 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları baz alınıyordu.


Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


Buna göre Şubat ayında yapılacak kira artışlarında yüzde 10,72'nin baz alınarak hesaplama yapılması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2014


ÜFE yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yayımlanmaya başladı.


Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) 2003 referans yıllı olarak, güncel ürün sepetinin ve ağırlıkların yansıtılabilmesine imkan veren zincirleme endeks yöntemiyle tarım ve sanayi kapsamında hesaplanarak NACE Rev.1 sınıflamasına göre bugüne kadar yayımlanmıştır. Diğer göstergelerle karşılaştırılabilir ve Avrupa Birliği normları ile tam uyumlu endeksler oluşturmak amacıyla, tarım sektörü hariç olmak üzere sadece sanayi kapsamında NACE Rev.2 sınıflamasına uygun olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üretilmiştir. Yİ-ÜFE sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtmaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacaktır.



Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %3,32 arttı


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,22 artış gösterdi.


Kira artış oranları Ocak 2014!


Geri Dön