27 / 04 / 2024

Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı mahkemelerin yükünü artırdı!

Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı mahkemelerin yükünü artırdı!

İLKE Vakfı tarafından Hukuk İzleme Raporu’nu yayımlandı. Raporda ekonomik belirsizliklerin yargı süreçlerindeki tezahürü ele alınırken, kira artışlarındaki yüzde 25 sınırının mahkemelerinin yükünü artırdığı belirtildi.



Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi’nin (TODAM) Alan İzleme Raporları Projesi kapsamında hazırladığı Hukuk İzleme Raporu’nu yayımlayan İLKE Vakfı, sosyoloji ve iktisat başta olmak üzere disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirdiği hukukun 2022’deki bilançosunu ortaya koydu.

Hukukun sadece yargısal sürece indirgenerek tanımlanamayacağını ifade eden Hukuk İzleme Raporu Editörü Av. Ahmet Sait Öner, rapora dair önemli açıklamalarda bulundu.

 Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı mahkemelerin yükünü artırdı!

Hukuk, ülkenin gündeminde her zaman kendine yer bulan, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve yaşamın her
boyutunda etkisi hissedilen bir alan olduğunu belirten Öner bu yüzden hukukun sadece yargısal sürece indirgenerek tanımlanamayacağını ifade etti.

 Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı mahkemelerin yükünü artırdı!

Hukukun ekonomik, psikolojik, sosyolojik süreç ve dinamiklerle de ilintili olduğunu söyleyen Öner, söz konusu raporu, hukuku bütüncül bir perspektifle ele alarak disiplinlerarası bir yaklaşımla hazırladıklarını belirtti.

Adalet Bakanlığı, yargı sistemi, kamu kurumları, barolar, hukuk eğitimi, Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) imajı ve uluslararası mukayesesi gibi birçok konuyu veri temelli bir şekilde analiz ettiklerinden bahsetti.

 Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı mahkemelerin yükünü artırdı!

KİRA ARTIŞLARINDAKİ YÜZDE 25 SINIR MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ ARTIRDI!

İLKE Vakfı’nın hazırladığı Hukuk İzleme Raporu’nda ekonomik belirsizliklerin hukuki güvenliğe zarar verdiğine dikkat çekilirken, ekonomik düzenin hukuk düzenini etkilemesiyle birlikte bu alandaki öngörülebilirliği azalttığı belirtildi.

Bu bağlamda ekonomideki normalleşmenin hukuki düzenin teminatı işlevi göreceği vurgusu yapıldı. Yüksek enflasyonun hukuk üzerinde oluşturduğu olumsuz neticeler, bu durumun öne çıkan örneklerinden biri olarak gösterildi.

Hazırlanana rapora göre, yüksek enflasyon sebebiyle konut kiralarının yükselişine yönelik belirlenen yüzde 25'lik üst sınır, sulh hukuk mahkemelerinde önemli ölçüde iş yükü artışına neden oluyor. 2023’te sorunun daha da
derinleştirmesiyle birlikte yargısal işleyişi akamete uğrattığı açıklandı.

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2'den 50,1 seviyesine geriledi!

Bakan Şimşek'ten son dakika müjdesi: Dar gelirlilere ucuz konut geliyor! Konutta fahiş fiyat engellenecek!

Geri Dön