29 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılacak. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli sayılacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 TL olacak.



KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEZ?

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri, kira gelirine konu mülk ve hakların sahipleri oluyor. 2021 yılı için mesken kira gelirlerinin 7 bin TL'si, 2022 yılı için ise 9 bin 500 TL'si gelir vergisinden istisna tutulur. Bu tutarın altında olan mesken kira gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmiyor. Beyana tabi geliri yalnızca kira geliri olan mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2021 yılı için belirlenen istisna miktarı olan 7 bin TL'yi geçenler beyanname sunacak. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ilişkin beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının birinci gününden son günü akşamına kadar beyanda bulunulması gerekiyor.

İSTİSNA NASIL UYGULANIR?

Geçtiğimiz sene için mesken kira gelirinin 7 bin TL'si istisna. Bu tutardan fazla mesken kira geliri elde edilmesi durumunda verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, istisna uygulamasından faydalanamıyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarından düşük kira geliri elde etmesi durumunda vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekli değil.

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

BİRDEN FAZLA KONUT VARSA VERGİ NASIL ÖDENİR?

Bir eve birden fazla kişinin ortak olması durumund; bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde her bir ortak için istisnadan ayrı ayrı faydalanabilir. Bir mükellefin birden fazla evden kira geliri elde etmesi durumunda ise istisna kira gelirleri toplamına bir kez uygulanır.


Geri Dön