29 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılacak. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli sayılacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 TL olacak.



İŞYERİ KİRA GELİRİNE DE İSTİSNA UYGULANIYOR MU?

İstisna uygulaması, yalnızca, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden kazanılan gelirler için geçerli. Örneğin, mesken ve iş yeri kira gelirinin beraber elde edilip beyan edilmesi durumunda, istisna yalnızca mesken kira geliri için uygulamaya konur. İş yeri kira gelirine istisna uygulanmıyor.

GELİRİ BEYAN ETMEYEN NE KADAR CEZA ÖDER?

Kira geliri elde etmesine rağmen kira gelirini beyan etmeyen kişiler ya da düşük beyan eden kişilerin tespit edilmesi halinde ceza uygulanıyor. Kiranın bankadan ödenmemesi durumunda ayrı ceza, beyan yapılamaması durumunda da ayrı ceza uygulanıyor. Bu ceza günümüz itibariyle kira tutarının yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) şeklinde hesaplanıyor.

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Mükellefler tarafından o seneye ya da geçmiş senelere ait olarak tahsil edilen kira tutarları, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır. Örneğin; 2018, 2019 ve 2020 seneleri kira gelirleri topluca 2021'de tahsil edilirse, 2021'in geliri olarak dikkate alınır.


Geri Dön