29 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılacak. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli sayılacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 TL olacak.



EKSİK BEYANDA İSTİSNA HAKKI YANAR MI?

Konut kira gelirinin beyan edilmemesi ya da eksik beyan edilmesi durumunda istisnadan faydalanılamaz. Fakat, idarece herhangi bir tespitte bulunulmadan önce, süresinde beyan etmedikleri ya da süresinde verdikleri beyannamede ybulunmayan konut kira gelirlerini kendiliklerinden verecekleri beyanname ile beyan edenler istisnadan faydalanabiliyor. 

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

KİRA BEDELİNİN HİÇ OLMAMASI HALİNDE NE YAPILMALI?

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; kira tutarının hiç olmaması vya da düşük olması durumunda, "emsal kira bedeli" esas sayılır. Buna göre;- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına verilmesi, kiraya verilen gayrimenkulün kira tutarının emsal kira bedelinden düşük bulunması gibi durumlarda emsal kira bedeli esası uygulanır.

KENDİ KONUTUNU KİRAYA VERİP KİRAYA ÇIKANLAR NE YAPMALI?

Sahibi oldukları gayrimenkulleri daire şeklinde kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira tutarını gider şeklinde düşürebilirler. Türkiye'de yerleşik olmayan kişilerin (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dâhil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira tutarları Türkiye'de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu edilemez.

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Milyonlarca ev sahibi ödeyecek! O vergide son gün 21 Şubat!

Ev alacaklar dikkat! Seri ilan sitelerindeki fiyatlara aldanmayın!

Emekliye müjde! Rakamlar açıklandı, maaşlar artıyor!

 


Geri Dön