Kira

Kiracılar dikkat! Kiraya ara zam isteyen ev sahibi haksız...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan anlaşmazlıklar son iki senedir ise yıldır had safhaya kadar geldi. Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıklar ve yaşanan sıkınıtılara yenileri daha ekleniyor. İşte haberin detayları...

Maaşlara bu ay zam yapılmasından sonra da ev sahipleri kiracıların kapısını ara zam bahanesi ile çalıyorlar. Buan göre, kiraya ara zam isteyen ev sahibine nasıl davranılır ve bu süreçte ev sahibi nereye şikayet edilebilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son 2 yıldır maalesef gündemdeki yerini koruyor. Kira zammı meselesi tarafların arasını açarken fırsatçı ev sahiplerinin daha yüksek kira bedeli için denemedikleri yol kalmıyor. Bu süreçte de Ev sahipleri özellikle son günlerde ara zam talepleri ile gündem olmaya başladılar.

EV SAHİPLERİNİN İŞTAHI KABARDI

Geçtiğimiz günlerde asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına zam gelmesi ile beraber ev sahiplerinin de gözünü açtı. Kiracıların gelirlerindeki artışa göz koyan ev sahipleri kiracıların kapısını ara zam gerekçesi ile çalmaya başladılar. Bu durum karşısında kiracılar neler yapabileceklerini araştırmaya koyuldular. Bazı kiracılar ise ev sahipleri ile sorun yaşamamak adına çaresizce ara zam talebine onay vererek kiraya zam yapmak istiyorlar.

 

YAPILMAK İSTENEN ARA ZAM YASAL DEĞİL

Kiraya ne zaman zam yapılabileceği kira sözleşmesi ile kayıt altına alınmaktadır. Buna göre, yılda bir defadan fazla kiraya zam yapmak mümkün değildir. Kira sözleşmelerinin ise yazılı olmasının şart olmadığı zamanda  ev sahipleri kesinlikle maalesef kiracılardan ara zam talep edemezler. Bu yönde talepler varsa yasal olmayacaktır. Kiracılar ara zam taleplerini kabul etmeden reddetmelidirler. Yine de ev sahibi kiraya ara zam talep ederse o zaman kiracılar ev sahibi şikayet etme yolunu tercih edebilirler.

EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Ev sahiplerinin ara zam talep etmesi yüzde 25 kira zammı sınırının aşılması anlamına da geliyor. Bu da yasalara muhalefet etmek anlamı da içeriyor. Böyle bir durumda kiracı ev sahibini şikayet edebilir. Alo Maliye 189 aranarak bu şikayet yapılabilir. Bu süreçte de  e-devlet üzerinden ihbar formu ile  şikayet edilebilir.. Bir diğer alternatif ise ev sahibini CİMER’e şikayet etmek olacaktır.

Ev sahibinin IBAN oyunu bozuldu! Kiracılara müjde: Savcılık 'iyi niyetli değil' dedi! 

Konut kredisi faiz oranları ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini yıktı!

Kira uyuşmazlıklarında yeni kriz: Sulh hukuk mahkemelerine dosya yağıyor!

7 bin 500 TL olan ev kirası 25 bin TL'ye çıkarılabilir mi? Ev sahibi mi haklı, kiracı mı?