09 / 05 / 2024

Kiracıların taşınmadan önce ev sahibine sorması gereken 10 çok önemli soru!    

Kiracıların taşınmadan önce ev sahibine sorması gereken 10 çok önemli soru!    

Ev kiralama işlemine başlamadan önce hemen şimdi dikkatlice okuyun! Kira sözleşmesini imzalamadan önce, beklenmedik durumları önlemek için gayrimenkul sahibine bazı sorular yöneltmek gereklidir. İşte ev sahiplerine sorulması gereken 10 önemli soru...



4 - DEPOZİTO NE KADAR?

Ev kiralamadan önce depozito bedeli hakkında bilgi almak son derece önemlidir. Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, ev sahibi en fazla 3 kira bedeli tutarında depozito talep edebilir ve bu depozito güvence amacıyla bankada tutulur. Kanun, depozitonun iadesiyle ilgili belirli şartları da düzenlemektedir. Eğer kira sözleşmesi sona erdiğinde ev sahibi kiracıya dava açmamış veya icra ya da iflas süreci başlatmamışsa, banka kiracının talebi üzerine depozitoyu geri ödemekle yükümlüdür. Ancak, kiracıların depozito bedelini öncelemeye karar vermeden önce kira sözleşmesinde yer alan tüm depozito şartlarını ve kanuni haklarını dikkatlice incelemesi önerilir. Bu şekilde, taraflar arasında olası anlaşmazlıkların önüne geçilebilir ve kiracı hakları korunmuş olur.

Yargıtay'dan kiracılara müjdeli karar: Tadilat masrafları artık mülk sahibinden istenebilecek!

5 - EVİN ETRAFINDAKİ İMKANLAR NELER?

Potansiyel bir kiracının tercihlerine göre, kiralamak istediği evin çevresindeki olanaklar hakkında bilgi almak için çeşitli sorular sorulabilir. Bu sorular, kişinin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda değişebilir. Örneğin, sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlamak isteyen bir kiracı için, yakında bir hastane veya sağlık merkezi olup olmadığı sorulabilir. Ayrıca, toplu taşıma araçlarını tercih eden bir kişi, evin toplu taşıma duraklarına yakın olup olmadığını öğrenmek isteyebilir. Ailelerin ise çevrede çocuk parkı veya oyun alanı olup olmadığını sorgulayabilecekleri gibi, alışveriş noktalarına yakınlık da önemli bir kriter olabilir. Bu nedenle, evin çevresindeki olanaklar hakkında sorular sorarak, kiracının ihtiyaçlarına uygun bir ev seçimi yapmasına yardımcı olunabilir.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?6 - APARTMANDA EVCİL HAYVANA İZİN VAR MI?

Kiracılar, apartman veya sitenin yönetim kurallarına uymakla yükümlüdürler. Ancak, evcil hayvan sahibi olan kiracılar, ev arama sürecinde ev sahipleri veya apartman yönetiminden evcil hayvan kabul edilip edilmediğini öğrenmek için sorabilirler. Bu durumda, evcil hayvanlara izin veren ev sahipleri veya apartman yönetimleri aranarak, evcil hayvanlarıyla birlikte yaşayabilecekleri uygun bir konut bulmaları mümkün olur. Bu şekilde, evcil hayvan sahibi kiracılar, evcil dostlarıyla birlikte mutlu bir yaşam sürebilecekleri ve ev kiralama sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilecekleri uygun bir seçim yapabilirler.


Geri Dön