11 / 05 / 2024

Kirada yeni dönem 1 Eylül itibariyle başlıyor! Kira uyuşmazlıkları bir ayda çözüme kavuşacak!

Kirada yeni dönem 1 Eylül itibariyle başlıyor! Kira uyuşmazlıkları bir ayda çözüme kavuşacak!

Kira uyuşmazlıklarını bir ay içinde çözüme kavuşturacak olan yeni dönem 1 Eylül itibariyle resmen başlıyor. İşte ayrıntılar...



1 AYDA ÇÖZÜME KAVUŞACAK!

Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül tarihinde uygulanmaya alınacak olan yeni dönemde arabuluculukla sorunlar en fazla bir ayda çözüme kavuşturulmuş olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve yasalaşan kanunla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirildi.

Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül tarihinden itibaren taraflar dava açmadan önce arabuluculara başvuracak.

MÜRACATLAR ÜCRETSİZ OLARAK YAPILACAK!

Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz olarak yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanmış olacak.

Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek ve görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.

1 TEMMUZ'A KADAR KONUT KİRALARINDA ARTIŞ NASIL OLACAK?

 Kirada yeni dönemin nasıl olacağına ilişkin detayları  Ankara  Barosu avukatı Murat Tezcan yanıtladı. Tezcan   "1 Temmuz’a kadar konut kiralarında artış nasıl olacak?" sorusuna şöyle cevap verdi: "Konutlar bakımından kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınırla ilgili yasal düzenleme, 11 Haziran 2022 - 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerini kapsamaktadır.

Bu nedenle yasal düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar halen uygulanmaya devam edeceğinden, bu tarihe kadar yenilenen kira dönemlerinde yüzde 25’lik sınır uygulanmak zorundadır.'' dedi.

Kirada yeni dönem: Yüzde 25 sınırı sürecek mi? 

Kirada sorun yaşayanlar bu habere dikkat! Yeni dönem başlıyor!

Kirada yeni dönem! Depozitoya sınır geldi!

Geri Dön