14 / 05 / 2024

Kiralarda yeni dönem başladı! Ev sahipleri kiraları 1 senelik peşin istiyor!

Kiralarda yeni dönem başladı! Ev sahipleri kiraları 1 senelik peşin istiyor!

Kiralarda yeni dönem başladı! Ev sahipleri, düzenli ödenmez korkusu ile kirayı yıllık istemeye başladı. Ev sahipleri, "Yerli yabancı fark etmez yıllık ödeme almadan evi vermem" diyor! İşte detaylar...



YÜZDE 25 ZAM SINIRINA RAĞMEN TALEP ÇOK

Ülke genelinde ortalama kira artışı, yüzde 25'lik yüksek bir üst sınıra rağmen, geçen yıl yüzde 150'yi aştı. Bazı eyaletlerde bu oran çok daha yüksektir. Daire arayanlar bütçelerine uygun daire bulamazken, mevcut kiracılar fahiş kira artışlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu nedenle, kira artış oranını bir yıl ile sınırlamak için yasal kısıtlamalar getirildi. Düzenlemelere göre, daire kiraları 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'e kadar artabilir. Kiracıları korumaya yönelik bu önleme rağmen, ev sahipleri önemli ücret artışları talep etmeye devam ediyor. Bazı kiracılar yeni daire bulmakta zorlandıkları için yasa dışı talepleri kabul ediyorlar. Öte yandan, 10 yıllık sözleşme uzatma süresi sona eren kiracıya, kira düzeltme talebi ve tahliye davası ile birlikte 5 yıl süreli kiracı aleyhine kira tahakkuk davası açılacaktır. Gayrimenkul hukuku uzmanları, İstanbul sulh ceza mahkemesinin en erken Haziran ve Temmuz aylarında açılan davaların duruşma tarihini Ocak 2023 olarak belirlediğine dikkat çekerek, yükün ağırlığına vurgu yapıyor.

Kiralarda yeni dönem başladı! Ev sahipleri kiraları 1 senelik peşin istiyor!ÖĞRENCİ FAKTÖRÜNÜN ETKİSİ ÇOK

Bazı emlak danışmanları, öğrencilerin yıllık nakit ihtiyaçlarında önemli bir rol oynadığını söylüyor. Konut ile üniversitelere yakın evlere talebin daha yüksek olduğunu söyleyen Uzmanlar, “Eylül ayında Üniversite öğrencilerinden talep gelmeye başlayacak. Ev sahipleri öğrencilerin düzenli kira ödeyememe riskini almıyor. Bir de özel yurt fiyatlarını görenler evlere talep olacağı düşüncesiyle bu yolu seçiyor. Peşin ödemelerde az da olsa bir indirim olduğu için geliri müsait olanlar kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

YABANCI EV SAHİBİ DE SENELİK İSTİYOR

İstanbul'un Basın Ekspres bölgesinde çalışan bir emlak danışmanı, dikkatini başka bir noktaya çevirdi. son bir veya iki yılda birçok yabancının Türkiye'de ev satın aldığını hatırlatan emlak danışmanı, “Türk müşterilerimiz gibi yabancı ev sahibi müşterilerimiz de yıllık peşin kira talep ediyor. 1-2 ay düzenli ödeme sonrası aksama olmasından endişe ediyorlar. Bugün peşin kira talep edenlerin oranı elimizdeki toplam portföyde yüzde 20’ye kadar geldi” diye konuştu.

Annelere müjde! Başvuran PTT'den 1300 TL'lik desteği alıyor! Karşılıksız ve geri ödemesiz hemen bakın! 

Milyonların göz bebeği Volkwagen Passat fiyat listesini güncelledi! İşte Passat 7 Ağustos 2022 fiyat listesi

E – Devlet’ten başvurun siz de 7 bin 200 alın! Devlet destek ödemesine kimler başvurabilir? Elinizi çabuk tutun

Geri Dön