Kur korumalı mevduatta son 2 haftada rekor artış! Tasarruf sahibi yeniden KKM hesaplarına hücum ediyor!
Döviz kurlarının yatay seyri nedeniyle geçen yıl aralık ayından itibaren gerileyen Kur Korumalı Mevduat (KKM) yeniden tasarruf sahiplerinin gözdesi oldu. Son 2 hafta içerisinde 114 milyar liralık artışla bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıktı.
KUR KORUMALIDA REKOR ARTIŞ
Aktaş’ın köşe yazısına göre, KKM hesabında döviz tevdiat hesabı dönüşümlülerde faiz sınırının kaldırılmasının ardından son iki hafta içerisinde çok hızlı bir artış başladı. 6 Ocak 2023 tarihinden itibaren artış gösteren KKM bakiyesindeki son 5 haftadaki artış 114 milyar liraya ulaştı. Böylece kur korumalı mevduat (KKM) 10 Şubat 2023 tarihinde 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı.
Aktaş, tasarruf sahiplerinin hem ellerindeki birikimi enflasyondan korumak hem dövizde yaşanabilecek artıştan korunmak hem de döviz artmadığı takdirde görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye hücum ettiği yorumunda bulunurken, önümüzdeki dönemde bu artışın devam edeceğini öngördü.
BANKALARDAN YENİ UYGULAMALAR
Alaattin Aktaş’ın köşe yazısına göre, bankaların çoğunun yüzde 9’luk politika faizinin üstüne, artık sınır kaldırıldığı için 3 puan değil, çok daha fazla faiz ekliyor ve mevduat tutarına göre faiz oranı yüzde 20’leri buluyor. Aktaş’ın yazısında bankaların geliştirdiği yeni uygulamalara ilişkin şu ifadeler yer aldı:
“Bazı bankalar, DTH’yi kur korumalı mevduat hesabına dönüştürürken ön ödeme gibi bir ödeme yapıp o tutarı hesap sahibine peşin veriyor. Bu da genellikle 3 ay için yüzde 2 civarında ama kur korumalı mevduat faizi olarak yüzde 12 değil, yüzde 9 uygulanıyor. Bankalar KKM faizini yüzde 9’dan az olmamak üzere belirleme hakkına sahip. İsteyen daha yüksek faiz de verebiliyor. 3 ay için yüzde 2 faizin yıllık bileşiği yüzde 8’i geçiyor. Bu da DTH dönüşümlü kur korumalı mevduat hesabına yüzde 17-18 faiz uygulanması demek.”