08 / 05 / 2024

Kontratı olmayan kiracı çıkarılabilir mi? Kontratsız kiracının ne hakki var?

Kontratı olmayan kiracı çıkarılabilir mi? Kontratsız kiracının ne hakki var?

Kontrat konusu hem kiracı hem de ev sahipleri için önem arz etmektedir. “Peki Kontratı olmayan kiracı çıkarılabilir mi? Kontratsız kiracının ne hakki var?” İşte bu soruların yanıtı!



KONTRATSIZ KİRACININ NE HAKKI VAR?

Kontratsız yapılan kira sözleşmesi kurulmuş ve geçerli bir sözleşme olarak var olduğundan, kira sözleşmesinin tarafı olan kiracı, Türk Borçlar Kanunu'nun kira sözleşmelerinde yer alan hükümlerinin kendisine tanıdığı tüm haklardan faydalanabilmektedir.

KİRACILAR EVİ BOYATMAK ZORUNDA MIDIR?

Kiracı, taşınmazı yani konutu ya da dükkanı sözleşmeye uygun şekilde kullansa bile normal kullanımdan dolayı bozulmalar meydana gelmiş ise bundan sorumlu tutulmaz. Bu nedenle kiracı, sözleşmeye uygun kullanmış ise evi boyatmak zorunda değildir.

KONTRATI OLMAYAN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracının haklarının yer aldığı ve tutulan eve ya da işyerine dair kiracının haklarının yazılı olduğu resmi bir belgedir. Bunun yanında kontratta, kira sözleşmesi de yapılması gerekir. Aynı şekilde kira sözleşmenin de yapılması gerekir. Kira sözleşmesinin yazılı olması şart değildir. Yazılı kira sözleşmesi olmasa bile kiracı evden çıkartılabilir.

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? sorusunun şöyle yanıt verilebilir; Ev sahibi, kiracısını ihtiyacını ileri sürerek çıkartmak istiyor ise 3 sene boyunca konutunu yeni bir sözleşme ile başka birisine kiraya veremez. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası açma hakkına sahiptir.

OTURDUĞU EV SATILAN KİRACI NE YAPMALIDIR?

Kira Hukukuna göre, böyle bir kiracılı evin satılması halinde kiracının mağdur edilmemesi esası korunmaktadır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin ya da dükkanın yeni sahibi ile eski kontrat baz alarak ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına gerek yoktur.

TurkNet’ten müşterilerine kötü haber! İnternet paketleri zamlandı! İşte yeni fiyatlar!

Altın kahini İslam Memiş’ten zelzele yaratacak uyarı! Altın almayı düşünüyorsanız…


Geri Dön