29 / 05 / 2024

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu alanlardaki haksızlıkları engellemeye yönelik düzenleme için adım atıldı. Peki, bütün bunlar tüketici yasası hakları açısından ne gibi sonuçlara neden olacak? Bu tasarıdaki hangi maddeler mutlaka yasa kapsamına dahil edilmeli? Uzman isimler açıklamada bulundu...



'İNŞAATIN DURUMUNA GÖRE AYARLAMA SAĞLAYACAK'

Avukat Cihat Demirbağ ise düzenlemelerin hukuki boyutuna ilişkin "Öncelikle kat irtifakı kurulmadan tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak ve yapılacak satışlar ise noter huzurunda yapılmak zorunda olacak. Noterlikler ve tapunun entegrasyonu kapsamında gerek tamamlanmış gerek henüz tamamlanmamış inşaattan alınan konutlarda, aynı dairenin birden fazla kişiye satış yapılıp yapılmadığı görülmüş olacak" açıklamasında bulundu. 

Satışın ardından teslime ilişkin sürenin de düzenlemeye tabi olduğuna vurgu yapan Cihat Demirbağ, "Satıştan itibaren teslim süresinin 48 ayı geçmemesi öngörülüyor. Bu durum firmaların satışa başlama süreçlerini de inşaatın durumuna göre ayarlamalarını sağlayacak" şeklinde konuştu.

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

'DEVLET, FİRMALARIN SERMAYE BİRİKİMLERİNİ TEMİNAT ALTINA ALMALI'

Avukat Ali Erişen de konut taslağıyla tüketicinin kanuni güvence altına alındığına dikkat çekerek ön ödemeli konut sözleşmesinin Türkiye için çok acil bir konu olduğunun altını çizdi. Ali Erişen, "İnşaat firmaları ön ödemeli konut sözleşmesi yaparken tüketiciyle ilgili bütün güvenceleri yasa kapsamına almalı. En uç noktayı söylüyorum; böyle bir ön ödeme satış yetkisi verilen firmaların sermaye birikimlerinin güvencelerini kişilerin mağdur olmaması için devletin teminat altına alması gerekiyor" diye konuştu.

'TAAHHÜTLÜ ABONELİKLER 1 YILDAN FAZLA OLAMAZ'

Abonelik sözleşmelerini de kapsayan taslağa ilişkin uzmanlar, süresi bir sene ve daha az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde tüketicinin haklı nedenle cezai şart ödemeksizin sözleşmeyi feshedebileceğinin altını çizdi. Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal taahhütlü aboneliklerin yönetmelikte olduğunu ancak yasada henüz net olmadığını dile getirip, taahhütlerin 2 seneden 1 seneye düşürülmesine ilişkin, "Taahhütnameler 1 yıldan fazla olamaz, artı internet veri sağlayıcılarının alt yapı ya da taahhüte giren hız vb. gibi hizmetlerde eksiklikler varsa tüketici cayma hakkını kullanabilecek. Bu da yine tüketiciye ciddi bir anlamda bir rahatlama getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca tüketicinin onayı olmadan da sözleşmelerin kendiliğinden uzatılamayacağına dikkat çeken Aziz Koçal, "Bunların hepsini taslak olarak konuşuyoruz. En önemli değişiklik burada aboneliklerin 2 yıldan 1 yıla indirilmesi" diye konuştu.


Geri Dön