07 / 05 / 2024

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu alanlardaki haksızlıkları engellemeye yönelik düzenleme için adım atıldı. Peki, bütün bunlar tüketici yasası hakları açısından ne gibi sonuçlara neden olacak? Bu tasarıdaki hangi maddeler mutlaka yasa kapsamına dahil edilmeli? Uzman isimler açıklamada bulundu...



Tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu alanlardaki haksızlıkları engellemeye yönelik düzenleme için adım atıldı. Milliyet'ten Gülşah Karaman ve Betül Yasemin Keskin'in haberine göre; AK Parti’nin Tüketici Kanunu’nda yapmayı öngördüğü değişikliklere ilişkin yasa taslağı çalışmaları hızlandı. Konut alımından devre mülk tatil satışına, taksitli alışverişten abonelik hizmetine, tüketicilerin en fazla mağdur olduğu konulardaki düzenlemeler netleşmeye başladı.

Taslağa göre bir konutun birden fazla kişiye satışı yapılması, üstünde haciz olması gibi problemler tüketici mağduriyetine neden olunmadan çözülecek. Satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda gerçekleştirilecek. Bu şekilde tüketici aldığı konut üzerinde ipotek ve haciz bulunup bulunmadığını görebilecek. 

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Devre tatiller de düzenleme kapsamında bulunuyor. Devre mülk sözleşmelerinde sözleşme süresi 10 seneden az yapılamayacak. Kat irtifakı kurulmadan satış gerçekleştirilemeyecek. Telefon, internet aboneliği gibi konularda da sürenin 24 aydan 12 aya düşürülmesi hedefleniyor. Cayma hakkıyla ilgili de kolaylık sağlanacak. Tüketici bir sene içinde sözleşmeden ayrılma hakkına sahip olacak. İl ve ilçe tüketici hakem heyeti ayrımı ortadan kaldırılacak. Tüketici hakem heyetinin olmadığı yerlerde başvurular kaymakamlığa gerçekleştirilecek. 

Peki, bütün bunlar tüketici yasası hakları açısından ne gibi sonuçlara neden olacak? Bu tasarıdaki hangi maddeler mutlaka yasa kapsamına dahil edilmeli? Avukat Ali Erişen, Avukat Cihat Demirbağ, Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan yayınlanan taslaktaki değişikliklere ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 


Geri Dön