19 / 05 / 2024

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu alanlardaki haksızlıkları engellemeye yönelik düzenleme için adım atıldı. Peki, bütün bunlar tüketici yasası hakları açısından ne gibi sonuçlara neden olacak? Bu tasarıdaki hangi maddeler mutlaka yasa kapsamına dahil edilmeli? Uzman isimler açıklamada bulundu...



'SATIŞLAR NOTER İLE YAPILMALI'

Hakan Akdoğan, Tüketici Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerin önemli olduğuna ve bu planlamanın amacının tüketicinin haklarını koruyarak maksimum düzeyde düzenlemek olduğuna dikkat çekti. Hazırlanan taslakta olması gerekenlerle ilgili konuşan Hakan Akdoğan, "Konut satışlarında inşaat firmaları satış vaadi sözleşmesiyle yerlerini satıyorlar ancak çeşitli sebeplerden dolayı duran inşaatlar tüketicileri mağdur ediyor" ifadelerini kullandı. 

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Hakan Akdoğan, duran inşaatlarda satışı yapılan konutların, evine kavuşamayan tüketicilere mağduriyet yaşatmaması ve tüketicilerin haklarının koruma altında olması için satış işlemlerinin tamamına noterin de dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hukuksal olarak çok fazla geçerli olmayan inşaat şirketi ve tüketici arasında imzalanan satış vaadi sözleşmelerinin güvence altında olması gerektiğine, bunun için de noter huzurunda satışı yapılan yerin tapusuna şerh düşülmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. 

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

BİR DAİRE BİRDEN FAZLA KİŞİYE SATILAMAYACAK

Tüketicinin mağdur olmasına neden olan konulardan biri de satıcı firma tarafından bir bağımsız bölgenin birden çok kişiye satışının yapılması. Akdoğan, yine aynı şekilde satış işlemlerine de noterin dahil olmasını ve satın alınan bağımsız bölgenin bir başkasına satılamaması amacıyla şerh konulmasının buradan oluşacak mağduriyetlerin engellenmesi iyi bir yöntem olduğunu belirtti.


Geri Dön