28 / 05 / 2024

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu alanlardaki haksızlıkları engellemeye yönelik düzenleme için adım atıldı. Peki, bütün bunlar tüketici yasası hakları açısından ne gibi sonuçlara neden olacak? Bu tasarıdaki hangi maddeler mutlaka yasa kapsamına dahil edilmeli? Uzman isimler açıklamada bulundu...



'1 YILLIK TAAHHÜTLER TASLAĞI TAMAMEN KALDIRILMALI'

Avukat Ali Erişen ise, taahhütler taslağının tamamen kaldırılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Taahhütlerin 2 seneden 1 seneye indirilmesini, tüketicinin cayma hakkında herhangi bir ücret ödememesini de olumlu yönde değerlendiren Ali Erişen, bu taslağın kısmen zaten şu anda var olduğuna vurgu yapıp, "Bu tamamen kaldırılmalı. Yurt dışında da şu an bu şekilde uygulanıyor, herhangi bir şey yüzünden sizden taahhüt alınmıyor. Eğer Türkiye'de de bu şekilde tamamen kaldırılırsa tüketici de bir şekilde faydalanır. Özellikle üretici firmayla tüketici firma sürekli karşı karşıya geliyor" bilgisini paylaştı. 

'TÜKETİCİNİN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR'

Avukat Cihat Demirbağ ise inşaat, gayrimenkul ve iletişim sektörleri başta olacak şekilde pek çok sektördeki kurumsal firmaların birbirlerinden öğrendikleri taktikler sebebiyle tüketicilerin zaman zaman çaresiz, seçeneksiz kaldığına dikkat çekti. Demirbağ'a göre yaşanılan haksızlıklar karşısında ilgili bakanlıklara gelen yoğun şikayetler beraberinde tüketicilerin faydasına olacak birtakım düzenlemeler için kapıyı araladı.

Konut alım satımı sil baştan değişiyor!

Bu yapılan hazırlıklarla ilgili bazı örnekleri paylaşan Demirbağ, "Telefon, internet aboneliği gibi konularda taahhüt sürelerinin maksimum 12 ay olması, araç kiralama sözleşmelerinde yaşanan sorunların azaltılması, taksitli satışlarda tüketici aleyhine olan bazı konuların tüketici lehine düzenlenmesi... Bu tür sözleşmelerde belli bir taksit sayısını ödeyemeyince temerrüde düşme uygulamasında tüketici lehine hususların eklenmesi, birtakım sürelerin yeniden düzenlenmesi, tüketicilerin cayma hakkına ilişkin kolaylıklar sağlanması gibi hususlar yasalaştırılarak tüketicinin korunması sağlanacak" diye konuştu.

Demirbağ, bütün bu düzenlemelerin pek çok firmanın sektörel birliktelik göstererek oluşturduğu uygulamalardaki üstü örtülü tekelciliği engellemeye yönelik çalışmalar olduğunun da altını çizdi.

'PLANLI ESKİTME'Yİ BALTALAYACAK

Satış sonrası hizmetin üretici veya ithalatçı tarafından sağlanmaması durumunda tüketiciye tazminat talep edebilme imkânı sunulmasının, markaların 'planlı eskitme' gibi pazarlama stratejilerini baltalayacağına vurgu yapan Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, pek çok tüketicinin bununla ilgili mağduriyet yaşadığını dile getirdi. 

Konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Konut ve devre mülk alımlarındaki mağduriyetler gideriliyor!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Akaryakıta bir zam daha yolda! Rekor kırmaya hazırlanıyor!

Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!

Emeklilerin beklediği farklar yatıyor! Genelge yayımlandı!

Devlet 6 bin 249 TL'den başlayan maaşlarla 7 bin kişiyi işe alacak!

Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde!


Geri Dön