Konut ekspertiz değeri nasıl hesaplanır?
Kredi ile ev almak isteyenler için ekspertiz raporu gerekiyor ve banka rapordaki değere göre kredi verebiliyor.Peki konut ekspertiz değeri nasıl hesaplanır?İşte ekspertiz değerinin hesaplanması..
Konut ekspertiz değeri nasıl hesaplanır?
Ekspertiz; eve gelen eksperler yani uzmanlar tarafından belirli kriterlere göre değer biçilmesine deniyor.Kriterlere uygun olarak, eksperler tarafından hazırlanan rapor bankaya sunulduğunda eğer banka kabul ederse ekspertiz raporunun üzerinde belirtilen değerin %75’i kadar kredi verilebiliyor.Satın alınacak olan evin %25’lik kısmını peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Bu oran bazı bankalarda ve danışmanlık süreçlerinde değişebiliyor.Fakat standart uygulamada ekspertiz değerinin dörtte birini peşin olarak ödenmesi gerekiyor.
Konutun ekspertiz değeri sabit olmuyor ve konutun özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Ekspertizlerin değerleme yaparken baktıkları kriterlerden bazıları şunlardır:Konutun genel ve stratejik konumu,binanın yaşı,Kiraya verilmesi halinde kira getirisi,İmar durumu,İnşaat kalitesi,Konutun kullanım alanı,Asansör, bahçe,otopark ,balkon ,ısınma ,ulaşım durumu,Oda sayısıdır.
Ekspertiz değeri belirlenirken 3 temel yöntem bulunuyor. Bu yöntemler;
Gelir İndirgeme: Konutun kiraya verildiği taktirde getirisini ve konut için ödenen miktarın masraflar da dahil kaç yıl içerisinde geri döneceğini kapsıyor.
Maliyet: Emsaline fazla rastlanmayan ve aşağı yukarı aynı yararı sağlayan gayrimenkuller için kullanılıyor.(Fabrika, otel vs.)
Karşılaştırma: Yakın zamanda satılmış olan ve benzer özelliklere sahip olan evin değerine bakılıyor.
Ekspertiz değeri rayiç bedel üzerinden hesaplanan tutar oluyor. Ekspertiz değerinin de eklendiği ekspertiz raporu değerlemeyi yapan kişilerce ilgili bankaya veriliyor. Daha sonra banka da ev için istenen kredi miktarına bakarak krediyi vermeye yada vermemeye karar veriyor.
Eksper raporuna itiraz!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com