12 / 05 / 2024

Konut fiyatındaki sert yükseliş yabancıyı da vazgeçirdi

Konut fiyatındaki sert yükseliş yabancıyı da vazgeçirdi

Konut fiyatları metrekare başına Türkiye genelinde 836 doların, İstanbul’da ise 1360 doların üzerine çıktı. TL'deki değer kaybından yararlanarak daha ucuza konut alan yabancı fiyatlardaki yükselişin ardından konut alımını yavaşlattı.



Yabancıların da fiyatlardaki sert yükseliş nedeniyle konut almaktan vazgeçtiği belirtiliyor. Yabancılara yapılan konut satışlarında da yıllık karşılaştırmada satışların yüzde 40 gerilediği belirtildi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev fiyatlarındaki sert yükselişin konut yatırımının yabancılar açısından da cazibesini yitirmesine yol açtığını söyledi. Aşa, savaş nedeniyle ülkesinden ayrılan Rus ve Ukraynalılar hariç yabancıya yapılan konut satışındaki yıllık düşüşün yüzde 40’ı bulduğunu ifade etti.

Yoğun talep dönemi bitti

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konutta yoğun talep döneminin bittiğini ifade etti. Merkez Bankası (MB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre, Türkiye’de konut fiyatlarında ağustos ayında yıllık yüzde 184,6 artış kaydedildi. İstanbul özelindeyse konut fiyatları yüzde 210,8 arttı. Rusların eskiden de Türkiye'de konut piyasasına ilgisinin olduğuna işaret eden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa Rusya-Ukrayna savaşının etkisinin daha çok kiralıklarda görüldüğünü ifade etti. Konutta yoğun talep döneminin bittiğini dile getiren Aşa, satışları adet bazında ele almak gerektiğini,  yüzdesel olarak bakmanın yanıltıcı olabildiğini kaydetti.

İstanbul'da m2 fiyatı 1360 dolar

MB verilerine göre konut metrekare fiyatı ülke genelinde 836 doların, İstanbul’da ise 1360 doların üzerine çıktı. Bu sert yükseliş konut alırken TL'de meydana gelen devalüasyondan yararlanan yabancı alıcıları bile zorlamaya başladı. Sektör temsilcilerine göre, yabancıların birinci el konut alımları yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı. Öte yandan yabancıların ikinci el konut alımlarında ise aynı oranlarda artış olduğu ifade edildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2021-2022 yılı verileri  karşılaştırıldığında yabancıya konut satışında, -Ruslar ve Ukraynalılar hariç- özellikle yılın ikinci yarısından sonra düşüş ivmesi gözleniyor.

Yabancılar da motivasyonunu kaybetti

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut fiyatlarında bir yıllık zaman zarfında üç kat artış yaşandığını belirterek konut fiyatlarındaki bu artışın yabancılar için de bir motivasyon kaybına neden olduğunu belirtti. Konut piyasasında Rusya etkisi olmasa tablonun daha vahim olabileceğini dile getiren Yönel Maya, “Rusya’nın geçen yıllardaki satış ortalamalarına bakıldığında, 800'lerden 2023 adetlere çıkılmış. Rusya etkisi ile 5 bin 400 adet bandına çıkmak bir başarı çünkü toplam içindeki payı yüzde 5’lere gelmiş durumda diye konuştu. (Diken)

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

 


Geri Dön