29 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış hız kesse de durmuyor! Yıl sonuna kadar işte bu kadar artacak

Konut fiyatlarındaki artış hız kesse de durmuyor! Yıl sonuna kadar işte bu kadar artacak

Geçtiğimiz eylül ayında hızlı bir şekilde artmaya başlayan konut fiyatlarında yavaşlama dönemine girdi. İşte detaylar...



Endeksa’nın açıkladığı verilerine göre; Türkiye genelinde haziran ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı % 182 seviyesindeyken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 9. 979 liraya çıktı. Fakat fiyat artışlarının ay bazında mayısta % 14,7 ile zirveyi gördüğü, bundan sonraki dönemde artışların tek haneye geleceği kaydedilirken ikinci yarıda toplam artışın % 18,7 olacağı düşünülüyor. Yavaşlamada konut kredilerine gelen sınırlama ile birlikte alıcı kitlesinin daralması, piyasada olan fiyatların zirve yaptığı aynı zamanda bundan sonra artık daha fazla artmayacağı duyumlarının yanı sıra sektöre yönelik yeni düzenleme olacağı telaşlarının da etkili olduğu söylenenler arasında.

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, önümüzdeki zamanlarda düşüş değil fakat fiyat artış hızında bir durgunluk beklediklerini söyleyerek, “Artış hızında yavaşlama mutlak olacak. Merkez Bankası’nın verilerine göre fiyatlar mayısta % 14 arttı. Fakat bu sürdürülebilir değil. BDDK, sıkılaşma politikasıyla kredi verilmesini zor hale getirildi. Temmuzda öyle günlük, haftalık değişen konut fiyatlar yaşanmadı fakat geri gelen fiyatlar da olmadı” şeklinde konuştu.

Maya, “Alıcı sayısı azaldı. Kredi oranı % 60’a çıktı. Konut alabilmek için % 40 nakit paranız olması gerekiyor. Kredili alımları eskisi gibi canlı değil. Bu da artış hızını yavaşlattı. Önümüzdeki süreçte üç aylık, sonrasında ise altı aylık süreçlerle fiyatlarda değişim yaşanacak” ifadelerini kullandı.

Konut fiyatlarındaki artış hız kesse de durmuyor! Yıl sonuna kadar işte bu kadar artacak


Geri Dön