06 / 05 / 2024

Konut hakkı nedir?

Konut hakkı nedir?

Konut hakkı, T.C Anayasasında 'sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler' başlıklı üçüncü bölümünde yer alan 'sağlık, çevre ve konut'a ilişkin anayasal haklarımız arasında yer alıyor. Peki, konut hakkı nedir?



Konut hakkı nedir?

Konut üretimi imar faaliyetlerinin ve İmar Hukukunun esas konusunu oluşturuyor. Konut hakkı, T.C Anayasasında 'sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler' başlıklı üçüncü bölümünde yer alan 'sağlık, çevre ve konut'a ilişkin anayasal haklarımız arasında yer alıyor.


Konut Hakkı

Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.


Buna göre, toplumun konut ihtiyacına cevap verecek nitelikte İmar Kanunu hazırlanır.


Kat mülkiyeti..

Kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmelerini ifade ediyor.


Kat irtifakı..

Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı adı veriliyor. 


634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu!


Geri Dön