Konut hibesi nedir?
Konut sahipleri, taşınmazı hakkında istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. İsterse taşınmazını bedelli isterse bedelsiz bir şekilde başkasına devredebiliyor. Peki, konut hibesi nedir? Konut hibesi nasıl olur?
Konut hibesi nedir?
Konut sahipleri, taşınmazı hakkında istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. İsterse taşınmazını bedelli isterse bedelsiz bir şekilde başkasına devredebiliyor.
Bedelli devir işlemleri satış işlemi olarak nitelendiriliyor. Peki, konut hibesi nedir? Konut hibesi nasıl olur?
Konut hibesi; taşınmaz bir malı karşılık beklemeden bir başkasına vermek olarak tanımlanıyor. Taşınmazın hibe edilmesi için taraflar arasında karşılıklı olarak taşınmaz hibe sözleşmesi imzalanması gerekiyor.
18 yaşını bitirmemiş kimse bağış yapamıyor. Yine zihinsel özürlü kimseler bağış yapamıyor. Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyor.
Konut hibesi için kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak tespit ediliyor.
Gereken evraklar:
-Bağışlanacak taşınmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasını gösterir belge veya malikin sözlü beyanı
-Bağışlayanın ve bağışlananın veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı
-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile ilişkin belge
-Bağışlayanın bir bağışlananın iki adet fotoğrafı
Hibe edilen mal bozulur mu?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com