25 / 07 / 2024

konut edinme hakkı nedir

konut edinme hakkı nedir

Konut hakkı, T.C Anayasasında 'sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler' başlıklı üçüncü bölümünde yer alan 'sağlık, çevre ve konut'a ilişkin anayasal haklarımız arasında yer alıyor. Peki, konut hakkı nedir?

İzmir Büyükşehir'den dar gelirliye konut müjdesi! İlk durak belli oldu!

Seçim vaatlerinden bir tanesi olan konut projeleri hakkında önemli açıklamalar yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Menemen’de bir proje üzerinde çalıştıklarını müjdeledi. İşte Cemil Tugay'ın o açıklamaları...

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

Konut yatırımcıları gözünü KKTC ve Dubai'ye dikti. Yavru Vatan'da Türkiye vatandaşlarına konut alma hakkı birden, üçe yükseltilirken; zenginler de milyon dolarlık yatırım için Dubai'nin yolunu tuttu.

Ruslar en çok Türkiye'den konut almak istiyor!

Rusya vatandaşlarının yurt dışında konut edinme talepleri 2024 yılının ilk çeyreğinde yarı yarıya azalırken, Ruslar'ın en çok Türkiye'den konut almak istediği belirtildi.

Dünya ülkelerini sollayan ilimiz hangisi? Türkiye’deki konut fiyat artışında, en çok hangi ilimiz yükseldi!

Dünyada konut fiyatları hakkında yaşanan değişimleri konu aşan çalışma kapsamında, 2023 senesinde en çok konut artışı yaşanan iller belirlendi. Buna göre, Türkiye’deki o il konut fiyat artışında dünya ülkelerini geçmiş oldu. En çok konut fiyat artışı yaşanan ilimiz hangisi?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına yeni örnek Kağıthane'den geldi. 1 senedir tehdit aldığını ve emekli maaşıyla geçindiğini, kira zammını ödeyemeyeceğini söyleyen yaşlı kadının şikâyetinin ardından, konut sahibi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kirayı IBAN’a yatıranlar dikkat! Yargıtay’dan emsal karar geldi!

Yargıtay'dan kira bedelini banka transferi üzerinden yatıran kiracılar ve konut sahipleri hakkında dikkat çeken bir karar geldi. İki defa yargılamaya konu olan davada mahkeme, kiracının transfer sırasında hata yapmasını gerekçe göstererek konut için tahliye kararı verdi.

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! 'Kademeli satış’ modeli nedir, nasıl işliyor?

Vatandaşların yeni bir konut sahibi olması yüksek fiyatlar ve kredi maliyetleri sebebiyle zorlaşınca inşaat firmaları da yeni sisteme geçiş yaptı. Aşamalı konut edinme sistemiyle, tüketici önce arsayı taksitle alacak, daha sonra ise inşaat maliyetini ödeyecek

Yatırımcılar dikkat! Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

Rusya'da yapılan yeni bir araştırma şehirleri yeni konut edinme kolaylığına göre sıraladı. Peki Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

Gayrimenkul alanında dijital göçmenlik arttı...

TEKCE Kurucu&CEO'su Bayram Tekçe, Türk vatandaşlarının yurt dışından konut edinme eğiliminin giderek arttığını belirtti. İşte haberin detayları...

Konut fiyatları düşecek mi? Kirada yüzde 25 sınır kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sinyali verdi...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide hayata geçirilen adımlar, enflasyonla mücadele ve konut kiraları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

'Konut politikaları, toplumsal ihtiyaca göre oluşturulmalı'!

Konut ve kira fiyatlarının artması barınma krizini tetikledi. Bu kapsamda uzman isimler kira ve konut edinme alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri peşe peşe sıralandı. İşte o çözüm önerileri...

Yeniden konut edinme şansı giderek azalıyor! İnşaat sektörü alarm vermeye başladı!

Almanya'da inşaat sektörü alarm vermeye başladı. Alman hükümetinin yılda 400 bin yeni konut inşa etme hedefi giderek uzaklaşıyor hatta 2025 yılına kadar 100 bin sınırının altına düşmesi bekleniyor.

Konut kredisi için gerekli belgeler nelerdir? 

Ev almak isteyen kişiler konut kredisi için gerekli belgeleri bankalara sunmak zorunda. Peki, Konut kredisi için gerekli belgeler nelerdir? İşte konut kredisi hakkında merak edilen tüm detaylar...

konut edinme hakkı nedir Haberi

konut edinme hakkı nedir

Konut hakkı nedir?

Konut üretimi imar faaliyetlerinin ve İmar Hukukunun esas konusunu oluşturuyor. Konut hakkı, T.C Anayasasında 'sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler' başlıklı üçüncü bölümünde yer alan 'sağlık, çevre ve konut'a ilişkin anayasal haklarımız arasında yer alıyor.


Konut Hakkı

Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.


Buna göre, toplumun konut ihtiyacına cevap verecek nitelikte İmar Kanunu hazırlanır.


Kat mülkiyeti..

Kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmelerini ifade ediyor.


Kat irtifakı..

Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya...