28 / 04 / 2024

Konut kiralamalarında izin belgesi dönemi başlıyor!

Konut kiralamalarında izin belgesi dönemi başlıyor!

Konut kiralamalarında izin belgesi dönemi resmen başlıyor. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kısa dönem konut kiralamalarında yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifini değerlendirdi. İşte detaylar...



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kısa dönem konut kiralamalarında yeni düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair kanun teklifinde çok önemli başlıklar bulunuyor. Son dönemlerde gündemden düşmeyen düzenleme hakkında bazı önemli değerlendirmeler yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, söz konusu anun teklifinde, kiraya verenin konutunu gerçek ya da tüzel kişilere en fazla yüz gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla düzenlenen belgenin "izin belgesi" olarak tanımlandığını belirterek, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce de bu izin belgesinin de alınması zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında ayrıca bu konutların girişine Bakanlık tarafından belirlenecek özelliklerde plaketler asılması da gerekeceğini belirterek, tek seferde yüz günden daha uzun süreli yapılan kiralamaların bu kapsam dışında değerlendirildiğini söyledi.

Konut kiralamalarında izin belgesi dönemi başlıyor!

BU DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VARDI

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, söz konusu kanun teklifinde turizm amaçlı kiralanan konutların belgelendirilmesi, elde edilen gelirlerin kaydedilmesi ve kayıt dışı kazancın engellenmesi için bir dizi düzenleme maddesinin bulunduğunu belirterek, belge sahibinin konutunu kiralayan kişi olarak tanımlanması, izin belgesi sahiplerinin mevzuata aykırı işlemlerine karşı uygulanacak idari yaptırımlar, söz konusu bu düzenlemeler arasında izin belgesi alınması zorunluluğu ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında uygulanacak idari para cezaları gibi önlemlerin bulunduğunu belirtti.

Açıklamasında bu açıdan düzenlemeyi olumlu bulduklarını kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, hatta aracılık eden şirketler için de taşınmaz ticareti yetki belgesi kontrolünün de sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Konut kiralamalarında izin belgesi dönemi başlıyor!

DÜZENLEMELER KANUN ÇERÇEVESİNDE BİRLEŞECEK

Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, kısa dönem kiralama çerçevesinde daha önce de birçok yasal düzenleme yapıldığını fakat ilk kez geniş kapsamlı bir kanun çerçevesi çizildiğini kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 17 Haziran tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kimlik Bildirme Kanununun uygulanmasıyla ilgili yönetmelik değişikliği sonrasında kiralanan konutlara kimlik bildirim ve her an ulaşılabilecek işletici bulundurma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da 31 Mayıs tarihinde yapılan düzenlemeye göre de gayrimenkule ilişkin bilgiler dışında, rezervasyon ve ödemeye ilişkin bilgilerin alınmasının düzenlendiğini belirterek, bu kanuni düzenleme sonrasında artık kısa dönem kiralamanın oldukça zor yapılacağını kaydetti.

OY BİRLİĞİ ŞARTI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada izin belgesi başvurularında, konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınmış olan kararın ibrazının da zorunlu hale getirilmesinin öngörüldüğüne değinen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu durumun kısa dönem kiralamanın artık birçok binada yapılmaması biçiminde değerlendirilebileceğini belirtti. Özelmacıklı ayrıca kısa dönem kiralamanın aslında bir paylaşım ekonomisi çerçevesinde dünyada önemli bir pazar payına sahip olduğunu ve gün geçtikçe de kullanımının arttığını belirterek, düzenlemenin yerli markalarımızı koruyacak biçiminde değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

 

İnşaat maliyetlerinde bomba artış! Bir yılda yüzde 67'ye yakın yükseldi! 

Günlük kiralık evlerde yeni düzenleme geliyor: Kanun teklifi Meclis'e sunuldu!

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60'a yakın zam! Aman dikkat! 


Geri Dön