18 / 05 / 2024

Konut kredi taleplerindeki artış devam ediyor!

Konut kredi taleplerindeki artış devam ediyor!

Yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağı, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağı ve konut kredisi pazarının sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.



Yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağı, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağı ve konut kredisi pazarının sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. 2015 yılında da bu seneye benzer bir büyüme ile pazar büyüklüğünün 125 milyar TL seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2014 yılının ikinci çeyreğinde ortalama konut kredisi miktarı 94 bin TL civarında gerçekleşti. Aynı dönemde konut kredilerinde en fazla tercih edilen 25-36 ay vade dilimi oldu. Bunu 73 ay ve üzeri ile 49-72 ay vade dilimleri izledi.


2014 ilk çeyrekte para politikalarındaki düzenlemeler nedeniyle yüzde 1,15'e kadar yükselen konut kre-

disi faizleri Kasım ayında yüzde 0.92 seviyesine kadar düştü. Fiyatların, yurtdışı faiz seviyeleri ve yurtiçindeki enflasyon oranlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği belirtiliyor. 2015 yılında Amerikan Merkez Ban-kası'run alacağı kararlar, bizim gibi pek çok gelişmekte olan ülkenin, özellikle de dış finansmana ihtiyaç duyanların, ekonomisini etkileyecek. 2015'te faizlerin aşağı yönlü hareket etmeyeceği ifade ediliyor.


Konut talebi artıyor


Konut piyasasını canlandıran önemli faktörler arasında şehirlerdeki nüfus artışı yer alıyor. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve  Adana  gibi büyük iller dışında 11 şehrin daha nüfusu 1 milyonu aşmış durumda. Nüfus artışı ile birlkte ayrıca göç de alan bu şehirlerde aile yapısındaki demografik değişimler de konut talebini etkiliyor. Ülkede geniş aile yerine çekirdek aile hayatına dönülmüş olması, özellikle gençlerde görülen tek kişilik yaşam şekline geçilmesi nedeni ile hane halkı sayısı giderek küçülüyor. Bu durum ise daha çok konut ihtiyacını ortaya çıkanyor.


2014 yılının başından beri konut kredisi kullandın-mının en çok olduğu iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa göze çarpıyor. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün de etkisiyle İstanbul ilinin en çok konut kredisi kullanan iller arasında üst sıralarda olacağı düşünülüyor. Bankaların üst düzey yetkilileri, konut kredisi pazarında gelinen son noktayı DÜNYA Real Estate ile paylaştılar.


Dünya Real Estate


Geri Dön