10 / 05 / 2024

Konut kredisinde kritik sigorta kararı!

Konut kredisinde kritik sigorta kararı!

Mahkeme, çekilen konut kredisi sırasında yapılan hayat sigortası ile ilgili olarak milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren önemli bir karar verdi. İşte o karar...



Banka, konu ile ilgili olarak mahkemeye gönderdiği savunmasında “müteveffanın hayat sigortası yapılmamasına ilişkin yazılı talimatının bulunduğunu, müteveffanın imzalamış olduğu sözleşme uyarınca hayat sigortasının zorunlu olmadığını, kredi sözleşmesi uyarınca hayat sigortası yaptırmanın müşterinin tercihinde olduğunu, müteveffanın vefat tarihinden 3 yıl sonra davanın ikame edilmesinin iyi niyetli olmadığını” öne sürerek, davanın reddini istedi.

Konut kredisinde kritik sigorta kararı!

SORUMLULUK BANKANIN MI?

Davaya bakan mahkeme, konu ile ilgili olarak bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda “Kredili Hayat Sigortası’nın yıllık olarak yenilenmesi hususunda sorumluluğun davalı bankaya ait olduğunu” tespiti yapıldı. Mahkeme de 19 Ekim 2021'de davanın kabulüne karar verdi ve O. E.’nin çocuklarının dava tarihine kadar ödemiş oldukları tüm kredi taksitlerin bankadan alınmasına, konut kredisinden kalmış olan bakiye borçtan dolayı borçlu olmadıklarının tespitine karar verdi. Kararda şu değerlendirmeler yer aldı:  “Krediye ilişkin belgelere bakıldığında, hayat sigortası yapıldığı ve yıllık olarak yenileneceğinin belirtildiği, müteveffanın çektiği kredi bedeli içinden 699,65 TL hayat sigortası prim bedeli tahsilatı yapıldığı, müteveffanın vefatına kadar, 5 yıllık süre zarfında yenileme dilekçesi vermemiş ise de dosyada bulunan imzalı belgeden hayat sigortası yapılması halinde herhangi bir yazılı beyana gerek kalmaksızın davalı banka tarafından kendiliğinden yenileme yapılacağı taraflarca kabul edildiği görülmüştür.


Geri Dön